четвртак, март 28, 2024
NaslovnaINFOПролеће стиже средином следеће недеље

Пролеће стиже средином следеће недеље

Пролеће у Србију стиже не само календарски, већ и временски од средине наредне недеље, када ће у нашој земљи бити знатно топлије са максималним дневним температурама изнад 15 степени, рекао је за помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић.

Он је истакао да топлији дани долазе након петка и викенда, током којих се очекује хладније време.

„Због даљег развоја циркулације ваздуха у атмосфери, имаћемо прилив нешто хладнијег ваздуха, тако да би петак и у дане викенда имали јутарње мразеве, нарочито за викенд, када би се у Србији, у јутарњим часовима, температура могла спустити и до минус пет, а на планинама и до минус десет степени“, навео је Михајловић за Танјуг.

Нагласио је да ће током дана за викенд бити умерено сунчано, али да се очекује да ће максимална температура у просеку бити између седам и 13 степени.

Михајловићеје рекао да ће се са порастом температуре од половине следеће седмице задржати тренд топлог и сувог времена наредних десет дана, односно до краја марта.

„Пролеће у Србију стиже не само календарски, већ и временски од средине наредне недеље, када ће у нашој земљи бити знатно топлије са максималним дневним температурама изнад 15 степени“, казао је Михајловић.

Метеоролог је најавио и да се у априлу може очекивати нешто топлије време у односу на просечне температуре у то доба године, те истакао да ће максималне температуре бити између 18. и 20. подеока.

Додао је да и поред пораста темпертуре у априлу месецу могло би бити и до четири мразна дана, те да још увек „нисмо завршили са појавом јутарњих мразева“.

На питање какво се пролеће и лето очекују, метеоролог је рекао да пролеће може бити топло и просечно влажно са температурама један степен више од вишегодишњег просека за то доба године, док би укупне падавине за месеце март, април и мај могле бити између 110 и 180 милиметара, што је у границама вишегодишњих вредности.

„Оно што се сада може рећи, иако су дугорочније прогнозе мање поуздане, лето које је пред нама би имало тенденцију топлог лета уз температуру изнад просека, а падавине нешто испод, дакле очекује се нешто топлије и сушније лето“, казао је Михајловић.

Јуче ујутру осванули смо са јутарњом кишом која је нанела песак из Сахаре који се задржао на површинама, а Михајловић је објаснио да је у питању била природна појава, те да нема разлога за бригу, јер ова „непогода“ осим непријатности и прљавих аутомобила, неће оставити веће последице.

„Појава која је забележена јуче резултат је снажног јужног и југо-западног висинског струјања, струјања на висинама изнад три до 12 километара, које је из подручја северне Африке, преко централног и западног Медитерана транспортовало сахарски песак, пре свега у Шпанију, Француску и подручје Алпа, а затим у склопу даљег струјања, преко централне Европе дошло у нашу земљу“, казао је Михајловић.

Михајловић је нагласио да се овај феномен догађа у Србији неколико пута годишње и да је потпуно безопасан.

„Ово је природан извор краткотрајног загађења, које се излучило таложењем и даља концентрација загађења ваздуха је у границама просека. Оно што је важно, према мерењима и објашњењима Гадског завода за јаво здравље, нисмо имали повећане концентрације ПМ 2,5 – најситнијих микрочестица, тако да све указује да је ово загађење резултат транспорта микрочестица сахарског песка и пролазно је“, рекао је Михајловић.

Иако загађење ваздуха није у надлежности РХМЗ-а, Михајловић је дао свој суд са аспекта хидрометеорологије о могућностима да се загађење настало као последица сукоба у Украјни, прошири на Србију.

Објаснио је да би транспорт ваздушне масе са североистока условило североисточно струјање, али да се уобичајена циркулација на земаљској кугли креће у правцу запад-исток.

„Статистички гледано североисточно струјање је код нас најређа појава, најчешће временске прилике у Србију долазе са запада и северозапада, као и југозапада, тако да мислим да нема бојазни да би до нас дошло загађење из подручја које је захваћено ратом“, оценио је Михајловић за Танјуг.

У недељу календарски – обданица 12 часова и 9 минута

На северној Земљиној полулопти у недељу, 20. марта у 16 часова и 33 минута почеће пролеће, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“.

У исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње јесен.

На дан почетка пролећа Сунце у Београду излази у 5 часова и 41 минут, а залази у 17 часова и 50 минута, тако да ће обданица да траје 12 часова и 9 минута, а ноћ 11 часова и 5 минута.

На дан пролећне равнодневице обданица и ноћ нису једнаке дужине, јер Земљина атмосфера привидно уздиже Сунце изнад хоризонта.

Пријепоље ИНФО / Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR