четвртак, април 25, 2024
NaslovnaINFOЗа иновације малим и средњим предузећима милион долара

За иновације малим и средњим предузећима милион долара

Микро, мала и средња предузећа која имају иновативне бизнис идеје или желе да трансформишу своје пословање увођењем нових технологија могу од данас до 18. маја да конкуришу за бесповратна финансијска средства, речено је на представљању овог конкурса у Палати Србије у присуству премијерке Ане Брнабић.

Реч је о суми од милион долара а овај конкурс у оквиру СтарТец х програма организују Влада Србије и НАЛЕД уз подршку компаније Филип Морис и намењен је за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији пословања.

Како је навео директор Одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић, вредност појединачних грантова се креће од 15.000 до 100.000 долара, зависно од корисника и врсте подршке а фирмама ће осим новчане подршке бити додељено и до 1.000 сати експертске подршке.

Захваљујући компанији Филип Морис за средства обезбеђена за овај програм, премијерка Брнабић је изразила наду да ће се и друге приватне компаније укључити у помоћ иноваторима.

Говорећи о визији за будућност, иновације и дигиталну економију Владе Србије, премијерка је рекла да је њена визија развоја земље, развој чија се економија заснива на знању и високим технологијама, како бисмо надокнадили изгубљено време и придружили се развијеним земљама.

Брнабићева је навела да је ИКТ сектор један од најуспешнијих у земљи и да је држава много урадила на његовом развоју.

„Појачали смо информатичко образовање деце, увели предмет Дигитални свет, увели смо основе развоја вештачке интелигенције у основне школе и по томе смо од 11 земаља у свету“, нагласила је премијерка.

Истакла је да је пуно уложено кроз Фонд за иновације, Фонд за науку, али да је недостајало веће учешће приватног капитала.

„Сада треба да се фокусирамо на две сфере, а то су вештачка интелигенција и биотехнологија и од тога ће зависити наш целокупни будући развој“, рекла је Брнабићева.

Пријепоље ИНФО / Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR