петак, март 29, 2024
NaslovnaINFOПријепоље: Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави

Пријепоље: Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави

У среду 26. јануара 2022. године у великој сали Дома културе у Пријепољу, са благословом Епископа милешевског г. Атанасија и у организацији Црквене општине Пријепоље одржана је свечана Светосавска академија.

Поред бројних Пријепољаца и гостију из суседних општина академији су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, Председник општине Пријепоље Владимир Бабић, Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, представници Исламске заједнице, представници пријепољске локалне самоуправе, свештенство Епархије милешевске…

Преосвећени Епископ милешевски Атанасије је на почетку поздравио и благословио присутне а потом одржао и кратку беседу о првом српском учитељу и просветитељу Архиепископу Сави, у којој је између осталог рекао: – Много чему нас је учио наш отац Свети Сава. Али, шта бисмо одабрали као најпригодније за сећање у овом времену? Пре свега, неопходно је понављати оно што је говорио Свети Сава и подсећати се на то чему је то он нас учио или желео да научи. Он је сматрао да је знање неопходно за организацију живота, за историјски ход, за трајање једног народа.

– После добијања аутокефалности Српске Цркве, могућности да Цркву организује као Српску на овом једном одређеном простору он је као отац свога народа сабрао представнике тога народа у Жичу и одржао им ону познату Жичку беседу, 1220. године. Та беседа садржи све елементе знања које треба тај народ, који он, Свети Сава, организује као народ, да памти и чега треба тај народ да се придржава. Зато, неопходно је да погледамо шта то садржи и да се сваке године подсећамо на тај садржај, да га обнављамо у уму своме, у срцу, и да кораке своје учвршћујемо на том путу којим је запутио свој народ Свети Сава.

– Он је истакао, у првом плану, садржај наше вере, хришћанске, православне. То је вера у Једнога Бога, најсажетије изражена у Символу вере. То је вера откривена Богом, Сином Божијим, Господом Христом. То није вера до чијег садржаја је човек дошао својим умовањем, својим закључивањем, истраживањем, него на основу виђенога, доживљенога. Јер Син Божији је постао човек и живео са људима, постао наш брат, научио нас животу, пострадао за нас, победио наше слабости и наше непријатеље, међу којима је највећи непријатељ смрт.

– Свети Сава предаје такво знање и такво искуство. Он говори и кога се треба држати, али и кога треба избегавати. Он тачно указује шта је истина и шта је лаж, тако да није тешко препознати једно и друго. Лаж води у смрт, истина води у живот. Он заповеда да се исправно верује, и да се исправно, праведно, у врлини живи. Она вера која се држи љубави и кроз љубав дела, то је та хришћанска православна вера.

– Препоручујем сада свима да поново свако прибави текст те Савине Жичке беседе о правој вери, и да се ње у животу придржавамо, да по њој живимо, да се по њој односимо према Богу, према себи самима, једни према другима па ће и нама, по обећању Светога Саве, који се надовезује на своје претходнике, Свете Апостоле и Пророке, Бог благословити наш ход кроз историју, наш живот, и учинити нас причасницима Живота Вечнога, нагласио је Епископ Атанасије.

У богатом програму, који је потом уследио, најпре је дечији хор Патријарх Павле, који од недавно делује при саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, складно отпевао неколико песама посвећених Светом Сави, а потом су се на позорници ређали остали учесници. Ту су се представили играчи фолклорног ансамбла Дома културе из Пријепоља у три категорије, од најмлађих до оних старијих, Београдски мушки хор предвођен ђаконом Владимиром Руменићем, фрулаш Лука Видаковић из Пријепоља, затим народни гуслар Васо Ђондовић из Пљеваља, као и пријепољски црквени хор Свети краљ Владислав.

Одушевљена публика је све учеснике поздравила и наградила бурним аплаузима, па је ово вече за бројну публику али и све учеснике, протекло величанствено, како и доликује оном у чију част је организовано, Светом Сави, највећем изданку српског рода.

Након завршене Светосавске академије дружење је настављено у холу Дома културе где су размењени утисци али и договорена нека нова саборовања.

http://milesevskaeparhija.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR