уторак, март 19, 2024
NaslovnaSRBIJAПреминуо Предраг Марић

Преминуо Предраг Марић

Дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић преминуо је од последица ковида-19, потврђено је РТС-у.

Предрагу Марићу коронавирус је потврђен крајем децембра и после благих првих симптома његово стање се погоршало, па је од 8. јануара био на респиратору.

Један је од најзаслужнијих што је при МУП-у формиран засебан Сектор за ванредне ситуације, на чијем је челу био 15 година.

Предраг Марић рођен је 1964. године у Смедереву, где је завршио основну и средњу школу. На Правном факултету у Београду дипломирао 1990. године. На истом факултету, 2009. године завршио је специјалистичке студије „Тероризам, организовани криминалитет и корупција“.

Радни однос у Министарству унутрашњих послова Републике Србије засновао је 1990. године, у тадашњој Управи за противпожарну и превентивнотехничку заштиту. Током 2003. године, распоређен је на радно место начелника Одељења за инспекцијски надзор у тадашњој Управи противпожарне полиције.

Од 2004. године распоређен је на радно место заменика начелника Управе противпожарне полиције, а од 2005. на место начелника Управе противпожарне полиције.

На радно место саветника министра унутрашњих послова распоређен је 2006. године, а 2007. године именован је за помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације.

На седници Владе 8. марта 2012. године, мандат му је продужен на додатних пет година.

Одликован је орденом Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза француске државе за посебан допринос приликом изградње система заштите и спасавања и самог Сектора за ванредне ситуације. Указом председника Републике Србије за своју преданост раду одликован је златном медаљом за ревносну службу 2011. године.

Угледна награда „Најбеограђанин“ уручена му је 2009. године. Добитник је Прве награде поводом Дана Министарства унутрашњих послова 2004. године за остварене резултате у раду.

Аутор је књига „Тероризам и организовани криминал“, „Управљање ванредним ситуацијама“ и „Промет експлозивних материја“, као и приручника „Управно-инспекцијски надзор у области заштите од пожара“.

Објавио је велики број стручних радова и чланака из области ванредних ситуација. Предаваo је на Криминалистичко-полицијској академији у Београду на предмету Спречавање и сузбијање пожара, хаварија и експлозија од 2010. године.

Био је члан Кризног штаба за борбу против коронавируса. 

Предраг Марић у широј јавности остаће упамћен и по даноноћном ангажовању на терену током катастрофалних поплава 2014. године, али и осталих природних непогода које су погађале Србију у претходних више од 10 година. 

Био је први ватрогасац Србије, коме се највише веровало у невољама и елементарним непогодама, увек отворен за сарадњу са медијима. 

Извор РТС

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR