петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOМлади и изласци – за четири викенда у месецу некима нису довољне...

Млади и изласци – за четири викенда у месецу некима нису довољне ни три просечне плате

Изласци тинејџера нису само забава, већ вид социјализације и осећај припадности друштву. У великој мери зависе од музичког укуса, али и од дубине џепа. У последње време један од главних критеријума за одабир клуба представљају управо цене које понекад премашују буџет и могућности њихових родитеља.

Судећи по ценама ноћног провода у Београду и услова које поједини клубови намећу стиче се утисак да млади пред излазак морају направити добру рачуницу.

„Сигурно је потребно од 2.000 до 3.000 динара, сада зависи од тога шта се пије. За сепаре нешто више, отприлике, ако може да стане пет људи, па буде сигурно по 15.000“, наводи један од анкетираних.

Други наводи да му је за ноћни излазак сасвим довољно две хиљаде динара, јер „није важно напити се“ већ добар провод.

Његов суграђанин се не слаже са њим, сматра да без 5.000 динарасамо за излазак није реално да се крене.

„Поред тога уколико се иде таксијем, то је још отприлике 2.000 од клуба и до куће. Негде око 7.000 динара по особи“, додаје он.

У овакве клубове углавном излазе старији средњошколци и студенти, а како из клубова кажу, цена зависи и од тога који извођач наступа, јер се тада обично троши више новца.

„Млада екипа од четворо, потроши негде око 50 евра за вече, не више, док наравно постоје екстреми где троше по неколико хиљада за вече. За неко боље место у клубу, што се тиче сепареа, или неког високог седења јесте да се отвори премијум флаша. Цена за сепаре, када би узели најјефтинију просечну цену премијум пића око 200 евра“, наводи Александар Симијаноски, промотер у клубовима.

Рачуница је на крају ипак нејасна, јер се чини да за четири викенда у месецу неким младима за излазак нису довољне ни три просечне плате. Према извештају Кровне организације младих, 65 процената их живи са родитељима, а чак 57 одсто њих не зарађује. Ако узмемо у обзир те податке видљива је разлика између жеља и могућности младих.

„Када питамо младе колико им је потребно за пристојан живот они кажу да је то од 80.000 до 100.000 динара. Није довољно за младу особу да само испуњава неки минимум животних потреба, што свакако јесте први корак, али им је потребно да имају забаву, пријатеље, да проводе време са породицом, а све то изискује одређени новац“, наводи Милица Борјанић из Кровне организација младих.

Иако је за младе најбитније да се забаве и да им у изласку буде лепо, чини се да све већи проблем представљају цене – које су постале одраз друштвеног статуса, али и фактор који одлучује на које ће место изаћи.

Извор: РТС

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR