четвртак, април 18, 2024
NaslovnaINFOМетеоролог Ристић најавио временску вртешку – Имаћемо тропски талас, јаке непогоде, а...

Метеоролог Ристић најавио временску вртешку – Имаћемо тропски талас, јаке непогоде, а од овог датума јесење температуре

Метеоролог Иван Ристић за Информер.рс истиче да нас у августу очекује променљиво време с честим сменама сунца и облака, као и још један тропски талас. Према речима метеоролога азорски антициклон наставља да има доминантан утицај на временске прилике у Европи и усмерава таласе влажног и свежег ваздуха на европски континент. Топао тропски ваздух још се задржава над Пиринејским и Анадолијским полуострвом, односно Шпанијом и Турском, где температуре прелазе 40 степени Целзијуса. На време у нашој земљи највише утицаја имаће ослабљени таласи влажног и свежијег ваздуха, а у паузама између њих прилив тропског ваздуха са југозапада и температуре преко 35 степени Целзијуса.

Август ће почети мањим освежењем које ће нам пријати након топлотног таласа током треће декаде јула.

– У понедељак и уторак, 1. и 2. августа претежно сунчано и мало свежије у односу на претходне дане. Максимална температура биће око просека за месец август и кретаће се од 27 до 32 степена Целзијуса у нижим пределима и 17 до 22 степена Целзијуса на планинама – каже Ристић и додаје да нас од среде очекује спарно и топло време. Од среде, 3. августа до недеље, 7. августа претежно сунчано, спарно, из дана у дан све топлије, максимална температура у петак и суботу поново око или мало преко 35 степени Целзијуса. У суботу, 6. августа, после подне и увече доћи ће до повећања облачности, што ц́е условити понеки пљусак са кишом праћеном грмљавином.

Освежење и пљускови

Према прогнози метеоролога Ристића од 7. августа до половине месеца очекује се освежење праћено кишом, градом и појачаним ветром.

– Од недеље, 7. августа и наредних седам дана, очекује се серија таласа влажног и свежијег ваздуха са северозапада, који ће условити смену сунца и облака који ће донети пљускове кише са градом, грмљавином и појачаним ветром. Максимална температура у овом периоду у постепеном паду и биће око просека за месец август и кретаће се од 27 до 32 степена Целзијуса у нижим пределима и 17 до 22 степена Целзијуса на планинама – истиче наш саговорник.

Топлотни талас крајем друге декаде месеца

Крајем друге и почетком треће декаде августа Ристић најављује постепену стабилизацију времена и пораст температуре са све ређом појавом пљускова кише то јест све дужим интервалима између таласа влажног ваздуха.

– То је најава топлотног таласа крајем друге и почетком треће декаде августа са максималним температурама од 35 до 40 степени Целзијуса – каже метеоролог.

Јаке временске непогоде и најава јесени

Крајем августа, тачније око 25. августа, Ристић најављује јаче освежење са кишом која ће најавити предстојећу јесен. Очекиване температуре износиће од 20 до 25 степени Целзијуса.

– Треба напоменути да после веома високих температура може доћи до јаких локалних непогода, пљускова кише праћене грмљавином, градом и појачаним ветром, што може да нанесе штету како усевима тако и људима, зато треба бити опрезан на самом крају топлотних таласа – каже метеоролог.

Ристић напомиње да у данима са мало облака пажњу треба обратити на УВ индекс који ће бити близу својим максималним вредностима које се крећу између 8 и 9, тако да треба бити на опрезу и применити све врсте заштита.

– Преображењем, 19. августа, престаје могућност екстремно високог УВ индекса, што ће наш боравак на отвореном учинити много пријатнијим -закључује наш саговорник.

Извор: Информер.рс

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR