четвртак, април 25, 2024
NaslovnaINFOБрнабић: Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраће

Брнабић: Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраће

Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине код Чачка до Паковраће, у дужини око 11,5 километара, отворена је за саобраћај, у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Брнабић, која је присуствовала отварању уместо председника Републике Србије Александра Вучића, провозала се аутобусом новим ауто-путем.

Председнице Владе Републике Србије је пре уласка у аутобус пренела кинеским извођачима поздраве председника Вучића и додала да ће он ових дана и лично доћи да им захвали и да подршку за преостале радове до Пожеге.

Брнабић је додала да је Вучић чак 12 пута обишао трасу деонице Прељина – Пожега и изразила очекивање да ће део ауто-пута до Пожеге бити готов до краја године.

„Важно нам је да завршимо што пре“, поручила је Брнабић.

Отварањем деонице ауто-пута од Прељине до Паковраће саобраћајне гужве које су се стварале кроз Чачак, нарочито током сезоне летњих одмора и викендом постаће прошлост, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Она је у саставу деонице ауто-пута Прељина – Пожега од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“.

Отварању деонице до Паковраће присуствују министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Јавног Предузећа Путева Србије Зоран Дробњак, директор Коридора Србије Александар Антић, као и представници извођача радова.

Рок за завршетак радова који су почели у мају 2019. године на целој деоници до Пожеге је 36 месеци, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Деоница Прељина – Пожега је наставак пројекта изградње ауто-пута Београд – Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Ауто-пут Прељина – Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора, дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана траса дуга 15,51 километара на којој ће бити 20 мостова у укупној дужини већој од три километра, као и тунел „Лаз“ од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, дуга је седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд – Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са Босном и Херцеговином.

Кинеска грађевинске компанија „Power Construction Corporation of China“ почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца, која ће овај град да споји са ауто-путeм „Милош Велики“ и да измести теретни саобраћај из центра града.

Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге.

Планирано је да се на будућем ауто-путу ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

Вучић је од тих који граде, а неки други су рушили

Брнабић је подсетила у аутобусу током вожње новим ауто-путем од Прељине до Паковраће, да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност 3,8 милијарди евра.

„То показује колико се Србија променила на боље, истакла је Брнабић, која се новом деоницом возила у аутобусу заједно са министром грађевинарства Томиславом Момировићем и другим званицама.

Истакла је да је отворено нових 11,3 километара ауто-пута и да је остало још да се заврши још нешто мање од 20 км до Пожеге.

Брзо се привикавамо на добре ствари, додала је Брнабић.

Нагласила је да има довољно новца у буџету за све започете пројекте и додала да уз све то Србији не расте јавни дуг.

„Србија је пре само 10 година била потпуно другачија земља“, навела је Брнабић и додала да у земљи више не може да се пронађе слободна грађевинска оператива и радна снага колико је пројеката покренуто и шта се све гради, као и да су то све ствари које се нису радиле деценијама, а сада се реализују.

Брнабић је додала да је деоница Прељина – Пожега грађевински врло захтевна за извођаче, с обзиром да је трећина трасе у тунелима и мостовима.

Нагласила је да Србија има све јачу економију захваљујући фискалној консолидацији коју је спровео Александар Вучић и да се сада после 30 година граде и нови енергетски објекти и улаже у екологију.

Како је рекла, постоје две врсте људи, који граде и руше, блокирају и повезују.

„Вучић је од тих који граде, а неки други су рушили, од оних људи који повезују. Мислим да се нећемо враћати на та времена када се рушило и блокирало“, рекла је Брнабић.

Изразила је очекивање да ће ове године кренути и изградња Клиничког центра Крагујевац.

„Србија је од 2017. године, када смо кренули у транзицију у економију засновану на знању постала друга земља, само смо ми веровали у наш народ и Србију, да то могу и зато смо успели тако брзо да мењамо земљу“, навела је Брнабић, уз констатацију да се власти спочитава небрига за екологију иако се никад више није улагало у еколошке пројекте.

Ко се сетио пре нас да измести саобраћај из Овчарско- кабларске клисуре изградњом ауто-пута, запитала је Брнабић.

Такође, додала је да би у марту требало да буде постављен камен темељац за најлепши видиковац на Каблару, као и да је већ ту урађен пут.

Рекла је да ће на Међувршју бити и први еколошки катамаран који је произведен у Србији.

Брнабић је навела да се издваја 74 милиона евра само за изградњу канализације и пречишћавање отпадних вода у Моравичком и Златиборском округу, као и да се ти пројекти реализују и захваљујући ИПА средствима Европске Уније и у партнерству са кинеским компанијама у оквиру пројекта Чиста Србија, у многим градовима и општинама.

То су све пројекти заштите животне средине, али и за подизање квалитета живота наших грађана.

„Све је то почело 2014. године, тада ама баш нико није причао о животној средини и унапређењу квалитета ваздуха, јер су тада људи размишљали да нађу посао“, подсетила је Брнабић и рекла да је све то постигнуто захваљујући Александру Вучићу.

Такође, подсетила је да је у постројења за одсумпоравање у термоелектранама уложено 600 милиона евра, да је завршено у Костолцу и да се завршава у Термоелектрани „Никола Тесла“ А и Б у Обреновцу.

Хвала Вучићу и његовој породици за све што је урадио за Србију и њен развој и што је веровао да је то могуће, поручила је Брнабић.

Деоница до Пожеге до краја ове или у првом кварталу 2023.

Ово је велики дан за Србију, поручила је Брнабић након што је аутобусом прошла новоотворену деоницу ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине код Чачка до Паковраће.

Отворено је нових 11,3 километара ауто-пута и остало је да се заврши још нешто мање од 20 километара до Пожеге, а Брнабић је рекла да се нада да ће то бити завршено до краја ове године или у првом кварталу 2023.

„Приближавамо се Пожеги на мање од 20 километара и надам се да ћемо то успети да урадимо до краја ове или у првом кварталу 2023. године“, рекла је Брнабић и додала да то зависи од временских услова, пандемије и других ствари, али да је то свакако пре уговореног рока.

Брнабић је рекла да ово нису празне приче и захвалила кинеским партнерима који су, како је рекла, даноноћно радили и имали много проблема јер је ово изазовна деоница јер је више од трећине деонице у тунелима и мостовима.

„Ово су ствари које ми нисмо радили дуги низ деценија, које наши инжењери раде први пут. Ми сви заједно учимо, када градимо овако изазовне деонице ауто-путева и зато знам да ће ово служити да много брже у будћности радимо додатне наше ауто-путеве, а планирамо их још много“, истакла је Брнабић.

Навела је да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност око 3,8 милијарди евра.

„Додатних 17 пројеката путне инфраструктуре се тренутно ради у смислу израде пројектно-техничке документације тако да имамо тачно трасирану будућност до 2030. године и како желимо да створимо и побољшамо “крвоток“ у Србији јер су за живот и цео наш народ најважнији путеви“, рекла је Брнабић и додала да су путеви оно што спаја људе.

Брнабић је рекла да јој је жао што председник Србије Александар Вучић није могао да присуствује данашњем догађају, због породичне трагедије.

„Захваљујем му на свему што је урадио за Србију, на свему што је урадио да имамо овакве путеве. Захваљујем му на његовим сновима зато што су ово његови снови. Путеви су нешто за шта он живи и данас је он требао да буде овде јер нико више и боље од њега не доживљава путеве у Србији, нико их боље не познаје“, додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да постоје две врсте људи – који граде и руше, који блокирају и повезују и истакла је да је Вучић човек који гради и повезује.

„Поносна сам што сам део његовог тима зато што смо градили, изградили и настављамо да градимо, зато што повезујемо градове и општине у Србији, као и Србију са регионом и са Европом“, рекла је Брнабић.

Поручила је да данас поносно можемо да кажемо да смо из Србије која је, како је рекла, првак Европе не само у спорту већ и у економији и путевима које градимо.

„Нико данас у Европи више не гради од нас“, истакла је Брнабић.

Пре обраћања медијима, а после вожње аутобусом, премијерка је одржала састанак са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем, председницима општина и извођачима радова.

Неверовтно да тако јаку мафију у Црној Гори није одобрио неко са врха

Брнабић је изјавила да је невероватно да у Црној Гори, као једној малој земљи, постоји тако јака мафија и организовани криминал,а да није био одобрен од неког са врха те државе.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли верује у то што је изнео министар полиције Александар Вулин, да има информације да шеф кавачког клана има свог политичког шефа који је повезан са земљом блиском Србији – што указује на Мила Ђукановића и да ли су то информације Европола или српских обавештајних служби и да ли у то она верује.

Бранбић је рекла да нема непосредна сазнања о томе нити било какве доказе, али да има сумње.

„Мислим да свако разуман има сумње, јер невероватно је да у једној тако малој држави имате тако јаку мафију и организовани криминал, а да то није било одобрено од стране неког у врху државе“, одговорила је кратко Брнабић.

Ауто-пут до Пожеге готов најкасније у првом кварталу 2023.

Брнабић је изјавила да ће цела деоница ауто-пута од Прељине до Пожеге бити готова највероватније до краја године, а свакако у првом кварталу 2023.

Брнабић је на питање новинара како се то догодило да се стално померују рокови и за ауто-пут; до Пожеге, као и отворену деоницу од Прељине до Паковраће, рекла да је то зато што представници власти имају много амбициозније рокове од оних предвиђених уговорима, као и да је на померање утицала пандемија, али и друге објективне ствари.

Нагласила је да је за ауто-пут Прељина – Пожега рок у уговору до јула 2023. и да ће свакако та деоница бити отворена пре тога.

„То нам се догађа зато што градимо, да нисмо почели не би ни имали рокове које постављамо сами себи који су много амбициознији од рокова из уговора“, навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је деоница до Паковаће била готова до светог Николе, као што је најавио пре Александар Вучић, али да се одустало од отварања јер нису биле завршене све ситнице, као и због наплатних рампи и других ствари.

Вучић зато није желео, рекла је Брнабић, да тада отвори, већ када је све завршено да функционише савршено и да људи могу да користе, нагласила је Брнабић.

„Да ли ће бити до краја године, надам се. И даћемо све од себе да буде. Свакако ће бити у првом кварталу 2023. године. Важно је да смо почели да градимо и да људи у том делу Србије данас знају да ће то бити готово“, поручила је Брнабић.

На питање новинара када ће кренути судски спорови око земљишта на траси тог ауто-пута, пошто градске власти Чачка то опструишу, рекла да је уверена да град Чачак ништа не опструише и да ће свакако тим људима помоћи, као и да зна о чему се ради пошто је о томе чула од председника Вучића.

Додала је да ће те људе позвати на састанак и разговарати са њима и да ће упоредити цене земљишта са неких других локација.

Брнабић је рекла да јој је Вучић рекао да није фер да добију мање за земљиште или имовину него на неким другим местима, као и да ће се она лично ангажовати да се то реши вансудски.

Манојловић опет обмањује грађане Србије

Брнабић је изјавила да постоји законска процедура за усвајање или одбијање народне иницијативе и да Влада Србије нема никакве ингеренције над том процедуром, као ни председник државе.

Одговарајући на питање новинара да ли ће влада предложити Народној скупштини, пре него што се распусти, да усвоји мораторијум на ископавање литијума и бора у наредних 20 година, како тражи Саво Манојловић из Крени промени, Брнабић је рекла да Манојловић опет обмањује грађане Србије.

Навела је да је из средстава јавног информисања, али и од Народне скупштине информисана да је Манојловић ту народну иницијативу упутио Народној скупштини.

„Пошто је упутио Народној скупштини, постоји законска процедура за усвајање или одбијање те народне иницијативе. Влада Србије нема никакве ингеренције над том процедуром, баш као што нема ни председник Србије, а он (Манојловић) је рекао да је изашао на протесте зато што председник Србије није верификовао ту иницијативу, већ је Народна скупштина проследила одбору“, рекла је Брнабић.

Додала је да је Народна скупштина то и требала да уради и поновила да председник Србије, као и ни влада, немају никакве везе са тим.

Како је рекла, Манојловић би пре него што „малтретира све људе“ требало да се договори са собом тачно шта жели.

„Да ли жели да то буде у скупштини, па да иде по Закону о референдуму и народној иницијативи, као што је упутио предлог, или жели да то иде кроз владу, али је онда требало влади да упути предлог и седне са владом да се договоримо шта ћемо да радимо, али не можете да упутите предлог народне инцијативе, и то неписмен, Народној скупштини и онда да кажете да премијерка то треба да упути скупштини. Не разумем како, тај предлог није код мене“, рекла је Брнабић.

Додала је да Манојловић никада о томе није причао са владом, нити јој се обратио.

„Он очигледно није човек од речи. Прво је рекао да смо ми испунили све и да нема разлога за протесте, а онда је предао предлог народне иницијативе и рекао “идемо кроз институције“, па није чекао институције већ је изашао на протесте зато што председник Србије није то верификовао“, рекла је Брнабић и оценила да је то „бесмислено и да нема никакве везе са памећу“.

Истакла је да ништа неће урадити без јавне расправе и закључила:

„Нисам то дозволила мојим министрима, нећу дозволити ни Сави Манојловићу“.

Злуради коментари за Ксенију – без имало људскости

Брнабић је одговарајући на питања новинара, изразила најдубље саучешће породици Вучић због смрти Ксеније Вучић истичући да злуради коментари које је видела показују да они који су их изнели више немају нимало људскости у себи и да треба да потраже стручну помоћ.

На питање новинара како види злураде коментаре о Ксенији Вучић, Брнабић је рекла да јој је ужасно жао и упутила саучешће њеној и Вучићевој деци Данилу и Милици.

„Ксенија је била изванредног ума и много је претрпела током последњих седам или осам година због напада на њену децу. И ако се не подсетимо да фали некима од нас људскости… Видела сам ужасне злураде коментаре и прилоге у неким медијима као што је Србин инфо, али нажалост и у листу Данас. Од људи као што је „социолог за несрећу“ или да тужније буде тај Дарио Хајрић или Срђан Ного. Још једном ми је постало кристално јасно да у свему овоме између тог несрећног Хајрића кога промовишу и популаризују тајкунски медији као такозвану елиту и тог лудог Срђана Нога, не постоји више никаква разлика, као што више не постоји разлика ни између Данас и опскурног портала Србин инфо“, навела је Брнабић. Како је рекла, на истој су страни и учиниће све ако могу било како, не политички, већ људски да нашкоде Александру Вучићу.

„Али, није то против Вучића као човека, већ Вучића који мења Србију и јача је и због којег Србија постаје модернија и снажнија држава. Они су против такве Србије и зато су им криви и Александар и Данило и Милица и зато је сада крива и Ксенија и зато је некада крив и Вукан, само да би повредили Александра Вучића“, истакла је Брнабић. Додаје да ко год су ти који износе те коментаре исти у својој мржњи, њихови разлози су различити – и у случају Срђана Нога и портала Србин инфо у „некој ксенофобији“.

„Са друге стране разлози за ту мржњу и Дариу Хајрићу и њему сличнима и листу Данас су у томе што у тој Србији коју Вучић ствара, јакој Србији и у којој сви имају једнаке шансе – и млади људи из центра Београда и са периферије Чачка и других места имају исте шансе да се боре и постану нешто, они никада неће моћи да се представљају као елита. И тиме су они угрожени и тиме их угрожава Вучић“, рекла је Брнабић. Најтужније је, додаје, што нема ту више никакве људскости или је остала само љуштура нечега што је некада био човек.

Како је истакла, ту више нема људи. „Мој савет за њих је: људи не можете ви да повредите и добаците до Вучића, ни до Данила и Милице. Можете само да покажете, још једном у најружнијем могућем светлу али под свим рефлекторима, какви сте ви – само заиста достојни презира. И да погледате себе у огледало и кажете: мени треба професионална помоћ, немам више ништа људски у себи“, поручила је Брнабић.

Додаје да ти људи мрзе неког чак и када премине и да би требало нешто да ураде за себе односно потраже помоћ.

Ту смо свакако да им то не дозволимо, додала је Брнабић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR