петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOZBOG NEPLAĆENIH KAZNI VRAĆAJU SA GRANICE

ZBOG NEPLAĆENIH KAZNI VRAĆAJU SA GRANICE

ZAKON predviđa da lica koja nisu platila prekršajne kazne, ne mogu da dobiju ili obnove neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu, na primer. To treba posebno imati u vidu pred polazak na put jer u protivnom mogu da vas vrate sa granice kada krenete na putovanje. Iako je još pre šest godina otvoren Registar neplaćenih kazni i dalje se dešavaju neprijatna iznenađenja.

Tek kada je morao da registruje automobil, Srđan Karić je otkrio da ima neplaćene kazne za prekoračenje brzine.

– Desilo mi se da sam promenio adresu, normalno prijavio se na drugoj adresi, međutim to nije registrovano u sistemu. Meni su kazne stizale na staru adresu, ja to nisam mogao da podignem i kada sam bio u situaciji da je trebalo da produžim registraciju nisam mogao – kaže Karić.

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

Foto: RTS/printskrin  

– Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, može da bude prekoračenje brzine, može da bude bilo koji saobraćajni prekršaj, znači ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu – objašnjava Živko Marković iz Agencije za registraciju vozila.

Tokom leta se događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara. Jedan od razloga je i to što komunalna milicija, saobraćajna policija i „Parking servis“ već skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila. Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

– Tamo stoji da morate da podignete to rešenje bilo preko interneta, bilo neposredno i ako ga ne podignete posle roka od 15 dana on proizvodi pravno dejstvo – kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Dakle, pronašli obaveštenje u sandučetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu. Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u „Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ na sajtu Ministarstva pravde.

– Podaci se unose od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu, oni se unose na dnevnom nivou, unose samo kazne i novčane sankcije iz pravosnažnih osuđujućih presuda, na isti taj način na dnevnom nivou ukoliko je neka kazna plaćena ona se briše iz registratora – navodi sudija Prekršajnog suda u Beogradu Đuro Pavlica.

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i traži listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobraćajnih prekršaja.

(RTS)

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR