четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaSRBIJAЗавршни испит из математике одложен за четвртак, тест "проваљен" Тестови се појавили...

Завршни испит из математике одложен за четвртак, тест „проваљен“ Тестови се појавили на друштвеним мрежама

Осмаци неће данас полагати тест из математике, већ у четвртак, саопштило је Министарство просвете. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру „проваљен“.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита за ученике осмих разреда одложен је превентивно јер су се на друштвеним мрежама појавили тестови писани руком, речено је агенцији Бета у Министарству просвете.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Комбиновани тест ће бити одржан по плану – сутра. И све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Вечерње новости да је тест из математике за малу матуру „проваљен“.

„Неко је отворио резервну кесу с тестовима и продао тест из математике. Не знамо где се то догодило, али то ће да утврди полиција. Биће смена због овога“, истакао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је „увек у питању људски фактор“.

„Имамо сазнања, у непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње“, рекла је Недељковићева.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Пренела је поруку министра Шарчевића који се налази у Бањалуци:

„Свако ко је одговроран понеће дебео терет одговорности, истражићемо до најситнијих детаља ко је угрозио полагање завршног испита и ово учинио деци.“

Директор ОШ „Краљ Петар Други“ у Ужицу Никола Бацетић рекао је за РТС да ће школе морати да прикупе све тестове, како би се утврдило да ли су отварани. Уколико јесу, мораће да постоји покриће – да ли су супервизори присуствовали и слично.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR