Za desetak dana isplata minimalne zarada ugroženim privrednicima i jedokratne pomoći penzionerima

Vlada Srbije najavila je pomoć sektorima koji su najpogođeniji krizom izazvanom virusom kovid-19, a to su hotelijeri, turističke agencije i vodiči, ugostitelji i rentakar agencije. U narednih desetak dana jednokratnu pomoć dobiće i penzioneri.

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom korona virusa

Ovom jednokratnom pomoći biće obuhvaćeno oko 72.500 ljudi, a očeuje se da bude isplaćena u roku od 10 dana.

Imajući u vidu da turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto domaćem proizvodu, Vlada Srbije izdvojila je 1.98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove grane privrede – objašnjavaju iz Vlade Srbije. – Ovim sredstvima u narednih deset dana biće isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama.

Članovi vlade usvojili su i Odluku da se isplati jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara. Više od 1,7 miliona penzionera dobiće ovu pomoć od države, za šta je obezbeđeno 8,6 milijardi dinara,a  biće isplaćena 17. i 18. decembra.