недеља, мај 26, 2024
NaslovnaUŽICEXIX Pršutijada – Mačkat 2019

XIX Pršutijada – Mačkat 2019

Ovogodišnja, devetnaesta po redu Pršutijada je počela svečano uz muziku duvačkog orkestra Igora Mitrića i nastup pevačke grupe Raspevani Zlatibor.

Mačkat je danas bio u karnevalskom raspoloženju, sa brojnim štandovima gde su se pored suhomesnatih proizvoda mogli pazariti i suveniri kao i poljoprivredna oprema.

 

Na početku prisutne je pozdravio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji se ovom prilikom zahvalio svim proizvođačima suhomesnatih proizvoda koji održavaju tradiciju.

“Nadam se da naše preduzeće Eko agrar dobro radi na tom planu. Nadam se da ima i podrške kod proizvođača što se i vidi i da svake godine ova manifestacija dobija sve veći značaj za ovaj kraj, rekao je Stamatović. On je istakao da će u narednom periodu opština Čajetina u saradnji sa poljoprivrednicima formirati jedan agro-industrijski centar gde će okupiti sve lokalne proizvođače.

“Nama je interes da Srbija i srpsko selo opstane da se razvija, a srpsko selo i srpski seljak da opstane ako se i razvija ako se osloni na četiri stuba na koja se oslanjaju sve razvijene zemlje a to su vera, nacija, kultura i tradicija. Ovo je naša tradicija, ovo je nešto što mi negujemo i cenimo i nadam se da će to imati perspektivu i budućnost i da ovo selo ima budućnost i samo može da napreduje, zaključio je Stamatović.

Pored domaćih proizvođača suhomestnatih proizvoda ove godine su na Pršutijadi svoje proizvode predstavili italijanski i francuski proizvođači suhomesnatih proizvoda i sireva. Ovom prilikom svoje proizvode je javnosti predstavila i mlekara Naša Zlatka iz Krive Reke.

Gostima iz Francuske i Italije predsednik opštine Čajetina je u ime organizatora uručio zahvalnice. Primajući zahvalnicu u ime opštine Langerano, Entoni Monika (Monica Anthony) se zahvalio opštini Čajetina na pozivu za učešće na manifestaciji i da je saradnja jedini način da se zaštiti tradicionalna proizvodnja suhomesnatih proizvoda.

“Mi verujemo da stvarajući zajednicu mi šititimo tradiciju i promovišemo našu zemlju i naše proizvode, a samim tim štitimo i našu ekonomiju, rekao je ovom prilikom Entoni Monika. Predstavnik opštine Langerano je pozvao predstavnike opštine Čajetina da posete Langerano i da učestvuju na manifestaciji Festival del Prosciutto di Parma koja se održava u septembru. Predstavnik kompanije Francuska Olivije Dluzny je primajući zahvalnicu pohvalio organizatore i bio je iznenađen brojem posetilaca… Ovom prilikom su zahvalnice dobili i NLB banka kao i kompanija Zlatiborac.

Ove godine kvalitet je ocenjivalo 10 stručnjaka Jugoinspekta a ocenjivani su proizvodi u šest kategorija.

Mitar Marić je osvojio prvo mesto u kategorijama ovčja stelja i svinjska pršuta. Nagrada za najbolju goveđu pršutu je pripala Dušanu Stojanoviću, dok u kategoriji ovčja pršuta najbolji bio proizvod Branka Šopalovića. U kategoriji domaća kobasica prvo mesto je osvojio Ilija Stojanović, dok je najbolju slaninu pripremio Radomir Šopalović.

Lista nagrađenih:

Kategorija – domaća kobasica

 1. Ilija Stojanović
 2. DSragoljub Šopalović
 3. Aleksandar Čelaković

Kategorija – domaća slanina

 1. Radomir Šopalović
 2. Dragan Stojanović
 3. Branko Šopalović

Kategorija – ovčja stelja

 1. Mitar Marić
 2. Vladimir Andžić
 3. Dušan K Stojanović

Kategorija – ovčja pršuta

 1. Branko Šopalović
 2. Nikola Brković
 3. Šopalović Rade

 Kategorija – svinjska pršuta 

 1. Mitar Marić
 2. Aleksandar Čeliković
 3. Rade Šopalović

Kategorija – goveđa pršuta

 1. Dragan Stojanović
 2. Branko Šopalović
 3. Dušan Stojanović

Ovom prilikom su dodeljene i specijalne zahvalnice za ujednačen kvalitet suhomesnatih proizvoda Marku Stojanoviću, Aleksandru Radojičiću, Milošu Radovanoviću i Miroslavu Stojanoviću.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR