петак, фебруар 23, 2024
NaslovnaSRBIJAVršnjačko nasilje – od porodice do škole, svi su odgovorni

Vršnjačko nasilje – od porodice do škole, svi su odgovorni

Jedna od glavnih vesti poslednjih nedelja koja je izazvala dosta reakcija i osuda javnosti bila je vršnjačko nasilje. Zbog toga su reagovali i sindikati prosvete i Forum beogradskih gimnazija čiji predstavnici su se sastali sa resornim ministrom.

Koja je najbolja prevencija i zaštita dece i šta država planira da uradi kako bi vršnjačkog nasilja bilo manje?

Tokom sastanka sa sindikatima prosvete, Mladen Šarčević je rekao da “vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je vidljivije”.

“Ja sam glavni krivac što je to vidljivije, jer je do sada taktika bilo da se što više prikrije i onda ne znate koliki je obim toga”, izjavio je Šarčević za RTS.

Dodao je da u Srbiji nije ništa drugačije nego u drugim evropskim zemljama.

Prema njegovim rečima, sve vreme se govori o nastavnicima, školi i direktorima, ali da se zaboravljaju roditelji, kao i da su oni najodgovorniji.

“Ja volim da sa svojim kolegama podelim odgovornost tako što će ustanove, Ministarstvo prosvete i škole uraditi svoj deo posla. S punim pravom očekujem da to uradi i socijala, policija, tužilaštvo i svi drugi društveni organi. Mi imamo međuvladin tim sa šest ministara koji se bave ovom temom”, istakao je ministar prosvete.

Kao odgovor na vršnjačko nasilje, Šarčević je naveo uvođenje jednosmenskog rada kroz celodnevni boravak dece u školi.

“Kada je dete ceo dan izloženo pedagozima, dobrim sadržajima, sportu, informatici, izradi domaćih zadataka, ručku – tada nema priliku da se bavi lošim stvarima”, kaže Šarčević.

Taj koncept će uskoro početi da se primenjuje na teritoriji grada Užica.

Naglasio je da slučaj vršnjačkog nasilja mora da se prijavi školskoj upravi, lokalnoj inspekciji ili timu za nasilje.

Imamo 74 spoljna saradnika koji su vešti ljudi u toj oblasti. Oni rade po terenu. Sada formiramo jednu jedinicu zajedno sa UNICEF-om – to su nove mere, gde ćemo da formiramo opštinske savete roditelja. To smo pre dve godine započeli i pitanje je što lokalne sredine nisu odreagovale”, rekao je Šarčević.

U petak 8. novembra obeležava se Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu – grad u kome su, kako kaže, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

Izvor: RTS

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR