понедељак, фебруар 26, 2024
NaslovnaINFOVlada Srbije OGRANIČILA CENU NAFTNIH DERIVATA: Evo koliko će koštati po litri

Vlada Srbije OGRANIČILA CENU NAFTNIH DERIVATA: Evo koliko će koštati po litri

Vlada Srbije usvojilia je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

Prosečna maloprodajna cena benzina i dizela je na pumpama u Srbiji ovih dana veća za više od 30 dinara nego pre godinu dana, odnosno skuplji su za oko 22 odsto, dok je referentna nafta Brent u istom periodu poskupela za čak 54 odsto, piše „Euronews„.

Litar benzina BMB 95 ovih dana košta oko 171 dinar, a evrodizela nešto više od 180 dinara. Obe vrste goriva su samo od početka ove godine skuplje za više od pet odsto, a stručnjaci smatraju da će se trend povećanja cena nastaviti. I autogas je za 32 dinara skuplji u odnosu na isti period pro[le godine i košta 93,64 dinara, ali je samo on zabeležio blagi pad cene od oko dva odsto u odnosu na januar.

Da bi napunili prosečan rezervoar od 50 litara benzina, građani Srbije ovih dana moraju da izdvoje oko 1.500 dinara više nego u istom periodu prošle godine. Oni koji voze automobile na benzin moraju da plate 73 evra, odnosno oko 8.500 dinara, a oni koji voze „dizelaše“ oko 76,5 evra, odnosno oko 9.000 dinara. Za istu količinu goriva lane su vozači izdvajali oko 13 evra manje ukoliko imaju automobil u koji toče beznin, dok su oni koji toče dizel plaćali oko 14 evra manje.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR