уторак, април 23, 2024
NaslovnaSRBIJAVirusolog: Rizik od prenosa virusa preko hrane i ambalaže mali

Virusolog: Rizik od prenosa virusa preko hrane i ambalaže mali

TRST –Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta „Galeazi“ u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.

„Koronavirus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga „unište“. Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da „ubije“ virus“, kaže on.

Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaže nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.

„Ali ne možemo sve dezinfikovati“, kaže Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znaci da je neophodno prati ruke i nikad ih ne stavljati u usta“.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR