VIKEND U SRBIJI: Prijepolje, šta videti

Kada dođete u zapadnu Srbiju, gledajte da vas put nanese i do Prijepolja. Bilo da vas zanimaju verski spomenici, prirodne lepote ili aktivan odmor, ovde ćete naći sve što vam treba. Kući ćete poneti lepe uspomene i nestvarne fotografije!

OD BEOGRADA: oko 290 kilometara

OD NIŠA: oko 300 kilometara

Kada se pomene Prijepolje, turistima iz Srbije prvo padne na pamet manastir Mileševa. Ali, na spisak mesta koja treba posetiti svakako treba dodati i Kamenu Goru, srednjekovni grad Mileševac u čijoj blizini su i takozvane „Savine isposnice“, te Kuran star 400 godina, a morate se popeti i do vidikovca na Sokolici ili do slapova Sopotnice. Mene je kiša jurila u stopu tih dana dok sam obilazila zapadnu Srbiju, ali sam uprkos nadolazećim oblacima uspela da posetim veći deo znamenitosti koje ovaj grad nudi.

Serbia-travel-observation-deck-Glimpses-of-The-World

MANASTIR MILEŠEVA

Manastir je zadužbina kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog i unuka Stefana Nemanje, koji je počeo da ga gradi 1218. godine. Veliku popularnost je stekao kada je 19 godina kasnije ovde preneto telo Svetog Save iz Trnova. Prema naredbi Turaka, kosti Svetog Save su 1595. odnete u Beograd i spaljene.

U manastiru je u 16. veku, takođe, radila štamparija. Ono po čemu je Mileševa, ipak, nadaleko poznata je svakako freska Belog anđela iz 13. veka. To je deo kompozicije „Mironosnice na Hristovom grobu“ i smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Prvi satelitski video signal 1962. između Evrope i SAD sadržao je i sliku Belog anđela, kao pozdrav Evropljana Amerikancima. Isti signal je poslat i u svemir, a freska se pored slika sletanja na Mesec i Kineskog zida, i ovde našla kao poruka mira.

Serbia-travel-White-Angel-fresco-Glimpses-of-The-World

U Mileševi sam bila i ranije, ali koliko god puta da dođete, opet ne možete da odolite, a da ne stanete ispred Belog anđela da se još jednom uverite da vas Arhangel Gavrilo stvarno gleda – pravo u oči. To je jedna od specifičnosti freske – gde god da se pomerite, taj pogled vas prati. (Kao što sam se i u pariskom Luvru uverila da i Da Vinčijeva „Mona Liza“ ima isti efekat.)

Serbia-travel-panorama-Glimpses-of-The-World

Na ovom mestu morate da se setite i nekoliko detalja koje ste sigurno ranije čuli o fresci, kao što je onaj da je bila prekrivena drugom slikom u 16. veku, te da je Beli anđeo zapravo otkriven tek u 20. veku prilikom restauracije manastira. Ili svim onim hvalama o savršenoj kompoziciji same slike, kao i čudima o kojima je izatkano narodno predanje vekovima unazad.

Serbia-travel-river-Glimpses-of-The-World

Ovde mi rekoše i da je moguće prespavati u manastirskim konacima za oko 1.000 dinara. Dok se mimoilazim sa brojnim turistima i pokušavam da još jednom uslikam sivkaste kupole uz brzu reku, iza leđa mi se izdiže visoko brdo, a na vrhu – stari grad.

Serbia-travel-courtyard-view-Glimpses-of-The-World

MILEŠEVAC

Ostaci zidova nekadašnjeg srednjevekovnog grada nalaze se na izlazu iz kanjona Mileševke, u podnožju sela Hisardžik. Posle 1373. godine kada su posedi Nikole Altomanovića podeljeni između kneza Lazara i bosanskog bana Tvrtka, Mileševac je ušao u sastav bosanske države. Sam grad je nekada bio zaštita manastiru Mileševi, ali i trgovcima i karavanima. Zbog svog položaja, polovinom 15. veka postaje turska vojna baza.

Stari grad je poznat i po tome što se u neposrednoj blizini nalaze „Savine isposnice“, kao i džamija u kojoj se čuva 400 godina star Kuran pisan rukom.

Serbia-travel-Mileshevac-old-town-Glimpses-of-The-World

Put jeste vijugav, strm, poželjno je da imate malo „višlji“ auto, ali je prizor koji se ukaže pred vama kada stignete – više nego vredan svake krivine i rupe koju ste prešli. Još je tog dana taman oblak obavijao zidine srednjevekovnog grada i okolna brda, pa je slika bila još nestvarnija. Čim se popnete uz teške zidine bude vam jasno zašto je ovo bilo strateški važno mesto. Puca pogled na okolinu u svih 360 stepeni!

Serbia-travel-Mileshevac-old-town-walls-Glimpses-of-The-World

Podno samih zidina beli se džamija. Radnici koji su u to vreme pravili prilaz starom gradu, bili su ljubazni da je otvore da bacim pogled na čuveni Kuran od četiri veka. I zaista deluje impresivno – velika knjiga koja leži na stalku, obasjana svetlošću malog prozora, a na stranicama elegantno arapsko pismo.

Serbia-travel-Hisardzik-Quran-Glimpses-of-The-World

A onda se spustite putićem koji zavija oko brda, i izađete na odmorište s pogledom na kanjon, odakle dalje vodi staza do Savine pećine. Prođe vas jeza kada pomislite kako su monasi uopšte stizali do isposnice dok nije bilo uređene staze, koja danas ima i sigurnosnu ogradu. Ovde su se, kažu, i prepisivale knjige.

Serbia-travel-St-Sava-Cave-steps-Glimpses-of-The-World

U pećini – izvor. Predanje kaže da nevernici i svađalice ne mogu da dohvate vodu, da im ona „izmakne“, mada postoji i varijanta koja kaže da izvor hoće da presuši ako sa njega piju grešnici. Postoji i uvreženo verovanje da je ova „Savina voda“ lekovita i da je naročito pomagala slabovidima.

Serbia-travel-St-Sava-Cave-view-Glimpses-of-The-World

DAVIDOVICA I KUMANICA

Crkva posvećena Bogojavljenju podignuta je 1281. i zadužbina je monaha Davida, unuka Stefana Nemanje, te je po njemu i dobila ime. Manastir je bio aktivan sve do 17. veka. Posle turske najezde i rušenja, vernici su nastavili da se ovde okupljaju. Tokom arheoloških iskopavanja u 20. veku utvrđeno je da se pod temeljima crkve nalaze temelji starije građevine, najverovatnije rimske bazilike iz šestog veka. U crkvi je pronađena grobna ploča, koja se na izvestan način vezuje za oca kneginje Milice, kneza Vratka. Otkriveno je i osam grobova za koje se veruje da su počivališta braće Jugovića, čija je tela posle Kosovske bitke tu navodno prenela kneginja Milica.

Manastir Kumanica sa crkvom posvećenom Svetom Arhanđelu Mihailu najverovantije datira iz 14. veka i kroz vekove je ostao poznat kao kultno svetilište. Ovde se nekada čuvalo Kumaničko Četvorojevanđelje, rukopis sa bogatim ilustracijama iz 16. veka. Vernici za ovaj manastir vezuju moći izlečenja i isceljenja, zbog čega mu u pohode dolaze i putnici iz inostrastva.

Serbia-travel-Kumanica-Monastery-Glimpses-of-The-World

Nije mnogo važno da li ste pravoslavac ili čak vernik uopšte, kada dođete do ovakvih manastira koji datiraju iz 13. i 14. veka. Sama ideja da su građevine prevalile tolike vekove i da ih ljudi i dalje posećuju, mora da izazove izvesno strahopoštovanje. Poseban doživljaj je što da biste došli do Kumanice, na primer, morate da pređete granicu sa Crnom Gorom, na putu za Bijelo Polje, a onda 10 minuta kasnije pređete most i opet ste na srpskoj teritoriji.

Serbia-travel-Kumanica-Monastery-church-Glimpses-of-The-World

Ovde ćete se, kao i svi posetioci, umiti vodom sa česme i sesti da odmorite uz vanilice iz manastira, dok vam se iznad glave promaljaju strme stene, a podno manastira huči brza reka.

Serbia-travel-Davidovica-Monastery-river-Glimpses-of-The-World

S druge strane, manastir Davidovica je sav ušuškan na lepom zelenom proplanku, oivičen planinama. Elegantno beličasto zdanje još jače dolazi do izražaja u ovakvom okruženju, dok vam kroz glavu prolazi da bi zaista bilo neverovatno da su baš ovde sahranjeni Jugovići, a vi se, eto, šetkate okolo i divite se pejzažu.

Serbia-travel-Davidovica-Monastery-greenery-Glimpses-of-The-World

Za ljubitelje istorijskih spomenika treba napomenuti i da je u okolini Prijepolja, u selu Hrta, moguće videti i srednjevekovnu nekropolu iz 14. i 15. veka sa kamenim nadgrobnim obeležjima i ukrašenim pločama i sanducima. Ovaj tip spomenika kojih ima u dolini Lima i Drine su takozvani stećci, a ovde je lokalitet poznat kao „Grčko groblje“.

Serbia-travel-Davidovica-Monastery-Glimpses-of-The-World

SOPOTNICA

Spomenik prirode Sopotnica nalazi se na 17 km od Prijepolja i na oko 1.000 metara nadmorske visine. Reka u izvorišnom delu pravi mnogo manjih vodopada sa kojih se voda skuplja u tri veća toka. Vodopadi su ovde visoki više od 20 metara. Zanimljivost ovog mesta su i vodenice ili valjarice, gde se nekada mlelo žito i valjalo se sukno. Samo selo je poznato po jagnjetini, dobrom siru, rakiji, medu i domaćim pitama.

Serbia-travel-Sopotnica-view-Glimpses-of-The-World

Posetila sam vodopade i ranije, ali sam ove godine opet jedva čekala da se do gore popnem. Ljubitelji pešačenja mogu da dođu finom stazom, a ja sam uživala u vožnji uzbrdo, dok sam se oduševljavala pogledom koji se pružao svuda okolo. Penjete se autom, a onda put naglo skreće ulevo, tako da deluje kao da će vam kola poleteti među oblake, iznad svih onih zelenih brda.

Serbia-travel-Sopotnica-waterfalls-Glimpses-of-The-World

Gore vas onda dočeka huka vode, koja se sliva niz mahovinu, nestvaran prizor na vrh brda, uz pogled na stare vodenice. Pa kako da ne dođete dovde kad ste već u Prijepolju, samo pogledajte ovaj pejzaž!

Serbia-travel-Sopotnica-mills-Glimpses-of-The-World

KAMENA GORA

Ovo je, kažu, najlepše selo u prijepoljskoj opštini na nadmorskoj visini od 800 do 1496 metara. Od grada je udaljeno oko 20 km. Kamena Gora je prirodni rezervat i krasi je više od sto izvora, a proglašena je i vazdušnom banjom. Selom dominira viševekovni bor, za koji se veruje da je star oko 400 godina.

Serbia-travel-Kamena-Gora-landscape-Glimpses-of-The-World

Kad mi je Milan iz lokalne Turističke organizacije objašnjavao kako se ovaj bor poštuje u skladu sa starom srpskom tradicijom, te da su mu meštani vekovima davali mistične odlike, jedva sam čekala da vidim to čuveno drvo. Ispostavilo se pride da i Milanova familija potiče iz ovog kraja, te nisam mogla imati boljeg saputnika za obilazak.

Serbia-travel-Kamena-Gora-pine-tree-Glimpses-of-The-World

Put vijuga uzbrdo, preko brojnih proplanaka, ali tek kada stignete do bora, shvatite kakvim ste pogledom počašćeni! Nižu se planine u daljini, poneki oblak kao da se naslonio na gustu šumu, a ispred – veliko, razgranato drvo. Meštani toliko poštuju ovaj bor, da ne diraju čak ni granu koja opadne. Često ostavljaju „darove“, smotuljke koje okače o stablo.

Serbia-travel-Kamena-Gora-pine-tree-branch-Glimpses-of-The-World

Treba pomenuti da ćete u Prijepolju pronaći još mnogo drugih prirodnih lepota. Ovu oblast krasi planina Jabuka sa 1.300 metara nadmorske visine (na planini nema ni jednog jedinog stabla jabuke, a dobila je ime jer se „kroz prsten gađala jabuka“), zatim Jadovnik, pa planina Ozren od gotovo 1.500 metara (gde će vas uputiti da posetite selo Tičije polje, svojevrstan muzej na otvorenom), zatim kanjon Mileševke, kao i reka Lim, koja svojim brzacima nudi odlične uslove za pecanje i splavarenje.

Serbia-travel-Kamena-Gora-view-Glimpses-of-The-World

GRAD PRIJEPOLJE

Grad se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore. Prema popisu iz 2011. ima 36.713 stanovnika. Kažu da je ova oblast bila naseljena u rimsko doba, kao i da je bila u sastavu najstarije srpske države Raške. Grad se razvio na trasi nekadašnjih karavanskih  puteva, koji su povezivali Carigrad, odnosno čitav Balkan, sa Jadranom. U prvim pisanim izvorima iz prve polovine 14. veka, Prijepolje se pominje kao trg manastira Mileševe. Od 15. veka vlast nad ovom oblašću preuzimaju Turci, a u 19. dolaze i Austrougari.

Serbia-travel-river-Lim-Glimpses-of-The-World

Ako budete dolazili iz pravca Nove Varoši kako sam ja išla, imaćete priliku da uživate u okolnim pejzažima. Kako je bilo rano i magla se još nije podigla, donekle mi se „ublažio“ utisak deponije pored koje sam prošla tik pred ulazak u grad, i to na samoj obali Lima. Ovaj gorući problem grad još nije rešio, a prosto je greota da ovakav prizor uopšte postoji, i ruži i zagađuje onakvu lepotu.

Serbia-travel-Clock-Tower-Glimpses-of-The-World

No, da biste ušli u grad preći ćete reku Lim uz koju se i pruža naselje. Odmah će vam biti jasno da je smešten između planinskih vrhova. Uske strme ulice vode ka centru, a po arhitekturi je lako prepoznati istorijsko nasleđe grada. Ovde ćete naći kako pravoslavnu i katoličku crkvu, tako i džamiju. Kažu da je posle dolaska Austrougara, u gradu bila dvojna uprava. Oni su držali levu obalu Lima i tu sagradili kapelu, dok su na desnoj obali bili Turci.

Serbia-travel-Ibrahim-Pasha-Mosque-Glimpses-of-The-World

Upravo su Turci krajem 16. veka izgradili Ibrahim-pašinu džamiju, koja je bila podignuta za potrebe vojske. Ona je obezbeđivala most na Limu i trgovački put. Ubrzo je oko džamije niklo naselje, a danas krasi sam centar grada. Prepoznatljivi simbol Prijepolja svakako je i Sahat-kula, koja takođe datira iz 16. veka. Čak je i turski putopisac iz 17. veka Evlija Čelebija, pored ostalog, pominje u svojoj knjizi.

Serbia-travel-wooden-sculpture-Glimpses-of-The-World

Ako prošetate uz Lim, na obali ćete videti i skulpture u drvetu, na jednom mestu je to klupa sa motivima životinja, na drugom ukrašeno deblo. To samouki umetnik Golub Milanović, kako kaže, ukrasi svako drvo koje izbaci Lim, i to na licu mesta. U gradu danas ima gotovo 15 njegovih skulptura, koje on vredno održava, osveži i prefarba svakog proleća. „Kad čovek nešto voli, ništa mu nije teško“, kaže Milanović, pokazujući deblo sa čak 17 likova.

Serbia-travel-rakija-cellar-window-Glimpses-of-The-World

I za ljubitelje rakije se ovde nađe po nešto. Raspitajte se u Turističkoj organizaciji za destileriju „Ognjene“, pa svratite u rakijski podrum gde možete degustirati 16 vrsta voćnih rakija i likera. Ovde se organizuju turističke posete, najčešće za najavljene grupe, i mogu da se probaju ne samo šljivovica ili kajsijevača, već i medovina, travarica, nanovača, kao i likeri od maline ili višnje.

Svi tekstovi rubrike„Vikend u Srbiji“

Oni koji su u detinjstvu čitali bajke, znaju da negde „iza sedam gora i sedam mora…” postoji zemlja iz bajke. I postoji! Takav utisak su na nas ostavili Opština Nova Varoš i Opština Prijepolje. Ovde nećete videti dvorce, preskupe džipove, luksuzne vikendice, gradilišta… Kuće još uvek odišu toplinom i aromom pravog seoskog doma i jede se hrana po receptima „naših“ baka

Prijepolje

Ovaj grad preseca dolina Lima. Staro Prijepolje razvilo se na dodiru reka Lima i Mileševke. Specifičnu klimu može da zahvali činjenici da je od mora, vazdušnom linijom, udaljeno 140 km, a od Panonske nizije 160 km.

Treba videti:
Manastir Mileševa je slavna zadužbina kralja Vladislava, koji je utemeljen 1234. u pitomoj dolini, pet kilometara uzvodno od ušća Mileševke. Zahvaljujući tome što se u njemu nalaze izuzetne freske, kao što je freska “Beli anđeo”,

i što se tu dugi niz godina nalazio grob Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, manastir Mileševa ima izuzetan ugled. U njemu se 1377. godine krunisao i bosanski ban Tvrtko.
Pored Mileševe, značajni su manastiri Kumanica, Mili i Davidovica.
selo Hisardžik, sa starom kamenom džamijom i ostacima tvrđave iz 13. veka,
Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Ova planina neveselog imena u sebi krije brojne zanimljivosti: vodopadi, netaknuta priroda, stoletne bukve, stare vodenice i izvrsna hrana samo su neki od razloga da odvojite nekoliko dana i posvetite ih istraživanju ovog skrivenog kutka naše zemlje.

Padine Jadovnika prošarane su brojnim planinarskim stazama različitih nagiba i dužina, tako da lako možete pronaći šetnju skrojenu prema svojoj vlastitoj kondiciji, potrebama i interesovanjima
Kanjon reke Mileševke za one avanturistički nastrojene, kao i mogućnost splavarenja Limom.

Po preporuci lokalne turističke organizacije obavezno treba posetiti neko od brojnih seoskih domaćinstava koja su nadaleko poznata po svojoj gostoprimljivosti, ali i prisustvovati brojnim manifestacijama kao što su “Limski darovi”, “Petrovac na Limu”, “Limska regata”…

Reka Lim izvire u podnožju Prokletija, kao otoka iz prelepog Plavskog jezera na 999m nadmorske visine. Svojim tokom prolazi kroz gradiće i varoši – Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo, a u podnožju Medveđe, na 299m nadmorske visine svoj tok završava kao pritoka Drini.

Lim je idealan za rafting. Ovaj sport trenutno se nalazi u razvoju, a u Prijepolju su posebno zainteresovani za splavarenje rekom Lim. Svake godine na Lim dolazi sve više ljudi koji aktivno uživaju u prirodnim lepotama i počinju da se bave raftingom. Posetioci ovog kraja,  imaju izvanrednu priliku da se upoznaju iz prve ruke sa čuvenim splavarenjem rekom Lim.

O raftingu. Rafting (engl. rafting), u bukvalnom prevodu, jeste splavarenje divljom rekom. U našem jeziku, to bi bilo kao kada bismo pojmu splavarenja dodali izvesni takmišarski duh. Za pređašnje meštane Kamene Gore i šire okoline, stanovnici uz reke Tara, Drina, Lim, splavarenje su smatrali transportom drvene građe rekom. Danas, rafting je sport u kome se timovi nadmeću u profesionalnim takmičarskim čamcima. Timovi broje od 4 do 6 članova, a takmičenja se izvode u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Rafting se izvodi na rekama 3. klase prema međunarodnoj klasifikaciji.

Splavarenje Limom
Splavarenje na reci Lim, jedinstvena je avantura koja pruža spoj vrhunskog uzbuđenja i uživanja u prirodnim lepotama. Reka Lim prolazi kroz predele koji se ne mogu rečima opisati, samo možemo reći da je vizuelni doživljaj s čamca koji plovi moćnom rekom potpuno veličanstven.

Naziv „Lim“ potiče od latinske reči ‘limes‘, što znači – granica. Reka Lim upravo je svojim tokom i bio granica istočnog i zapadnog Rimskogcarstva, a kasnije i Otomanske i Austorugarske imperije. Turističke ture organanizuju se najčešće u dužini do 4 dana, sa prenoćištem u kampovima i privatnim smeštajnim objektima na Kamenoj Gori.

lim rafting 2

Rafting Limom podrazumeva vožnju od 140km nepredvidivom rekom, ali uz pratnju iskusnih lokalnih vodiča i maksimalnu bezbednost, ovakva vožnja ostaće Vam u nezaboravnom sećanju. Kanjoni Lima urezani su u visoke stene obrasle četinarskom šumom, koji podsećaju na predele sa razglednica. Brzaci utiču na visok nivo adrenalina u toku vožnje, a nakon njih, uvek sledim miran deo toka, koji smiruje i otkriva prelepe predele, kao što su tamna dubina reke, ili naprotiv, oblutci u plićaku, stenovite obale sa pećinskim oknima, obavijene gustom šumom kroz koju koračaju divlje životinje, dok se iznad nadvijaju mostovi kao podsetnici lokalne kulture i civilizacijskih tekovina.
Svaki tursta očaran je prelepim pejzažima, veličanstvenim klisurama i čuvenim, starim srpskim crkvama i manastirima koji nepomično stoje u blizini toka Lima. Ova moćna planinska reka, poznata je po svojim kulturno-istorijskim spomenicima koji datiraju iz vremena Stefana Nemanje, njegove braće i potomaka. Najpoznatiji manastiri Polimlja su Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica i Sveti Nikola. Nad kanjonom stražu čuva i Jerinin grad, a nedaleko od antičke utvrde nalazi se i Savina pećina koja krije izbor. Danas, reka Lim, zasigurno, jedna je od najatraktivnijih reka za rafting.

 

Posle duže vremena objavljena je jedna fantastična fotomonografija Srbije našeg vrhunskog putopisca i fotografa Dragana Bosnića pod nazivom “Čudesna Srbija“. U prvim trenucima zanimala me činjenica zašto je za naslovnu stranu stavio fotografiju Svetog Bora iz Prijepolja, ali posle ovog teksta mislim da će biti sve jasno.

Sveti Bor, viševekovno drvo simbolizuje gorštački život, a meštani koji su boravili pod njim žive i preko 100 godina. Ovo je možda suština ovog kraja. Nezagađenja bujna priroda, mesto gde još uvek volovi brazde planinske njive, i gde savremena civilizacija nije utisnula svoj pečat u ekosistem.

Pogledajte ovaj kratak članak o izuetnim prirodnim lepotama prijepoljskog kraja i njegove prebogate turističke i kulturno istorijske ponude. Mi smo ovom prilikom izdvojili 8 najbitnijih.

Smeštena na ušću reke Mileševke u Lim, na tromeđi sa Crnom Gorom i Bosnom, u podnožju Jadovnika, u zlatiborskom kraja ova opština je dobila fantastične preduslove za turizam, a to su:

1. Kamena Gora je prva destinacija koju smo odabrali za vas. Predstavlja najpopularnije selo Prijepolja, a možda i cele Srbije. U njemu se nalazi gore spomenuti četiri stotina godina star Sveti Bor. Stara drvena arhitektura kuća na kamenoj osnovi je sačuvana do u detalja i danas je prilagođena za turiste, pa ovde deluje preko deset etno domaćinstava. Posebnu pažnju posvetite etno restoranu Ruža. Najveći vrh kamene gore je Crni Vrh sa skoro 1500m.

2. Ova tačka pripada kulturno istorijskim spomenicima. Manasir Mileševa, Davidovica, Kumanica su zaštitni znak ove opštine.

O Belom Anđelu su puno umetnika pisali, a ovoga puta napomenućemo da se Mileševa sa njim nalazi na Unescovoj listi. Danas se možete odlučiti za smeštaj u njenim konacima. Kad je posetite probajte da što veću pažnju posetite najpoznativoj srpskoj srednjovekovnoj ikoni, Belom Anđelu, čiji je izvorni naziv “Mironosice na grobu Hristovom“. Njihov pogled dugo, a možda i zauvek će vam ostati u mislima i ovo je jedan od najjačih utisaka koje ćete poneti nazad sa sobom.

Image

Ljubitelji islamske umetnisti imaće prilike da posete Sahat Kulu, Ibrahim Pašinu džamije, Mahmut Begovu džamiju i tako redom.

3. Kanjon reke Mileševke sa čuvenom Pančićevom omorikom, idealan za novu disciplinu kanjoning. Veoma je surov i opasan. Za više kontaktirajte Nastića na gornjem linku, a za okrepiti se preporučujemo restoran Kanjon, sa specijalitetima kao što su dimljena pastrmka, riblja čorba, kozji sir i td.

4. Dobar popodnevni izlet može da bude uspon na srednjevekovni grad Mileševac, na uzvišenju sela Hisardžik koji je služio kao kula za kontrolu puta od Dubrovnika ka Istanbulu. Podno tvrđave se nalazi džamija sa pisanim kuranom starim 400 godina.

5. Ako ste iskusni na polju fotografije ponesite najveći zoom objektiv koji imate i uživajte u poziranju beloglavih supova koje ćete imati prilike da fotografišete.

6. Sopotnica i njeni slapovi su obavezni za posetiti i uživati u njima, a nalaze se na oko 20 km od centra opštine. Nejveći vodopad broji oko 20 metara. Pored nje postoji i istoimeno selo, sa planinarskim domom, pa smeštaj možete potražiti i ovde.

7. Prijepolju pripada i jedan deo Zlatara, sa planinskim vrhom Golo Brdo od preko 1620 metara, ali uspon na njega je posebna planinarska aktivnost koja prevazilazi okvir ovog članka.

8. Ribolov na Limu je strastvenom ribolovcima odličan izazov, pa svi koji vole da premene vodu, ovde će doživete potpuno nova iskustva u nadmetanju sa mrenom, skobaljem, krkušom i tako redom. Za avanturiste, rafting Limom i splavarenje je dodatni gušt.

Za više informacija o stanju na terenu pozovite planinarsko društvo na 064 15 88 377 ili Paraglajding klub na 064 897 44 07.Za smeštaj preporučujemo konake manastira Mileševe, a broj na koji možete izvršiti rezervaciju je 033 711 078.

Očuvana priroda je neraskidivo povezana i sa očuvanom tradicijom. Snaga autentičnosti je velika, pa ovim člankom, ako vam se dopada, apelujemo da pritisnete neko od dugmića sa socijalnih mreža i aktivno učestujete u promovisanju lepote ove naše Srbije! Srećan put sa vremenskom prognozom za Zlatibor!

Prijepolje

Ima prijepoljski kraj što niko nema: pogled Belog anđela u drevnom manastiru Mileševa, srcu srpske duhovnosti. Prelepe slapove Sopotnice gde se milioni bisernih kapi stropoštavaju s visokih litica. Kamenu Goru, neobično selo stogodišnjaka. Uzbudljiv kanjon Lima, zanimljivu čaršiju Prijepolja, klisuru Mileševke, izazovne planinske visove.

Mileševa duhovnom snagom odvajkada opija i očarava, manastir je ovde, na šestom kilometru od Prijepolja, još u 13.veku sagrađen. Mileševske freske su visokog umetničkog dometa, za Beli anđeo ceo svet zna, a živopis u naosu i oltaru nastao je po želji Svetog Save, kome je ovde više od tri veka bila grobnica.

Slapovi Sopotnice na istoimenoj rečici su biser turizma celog kraja. Tu je jedan visoki vodopad i mnoštvo manjih, s dubokim virovima i žućkastom sigom –  šupljikavim kamenom koga ima uzidanog u zidove Mileševe. Prizori narodnog graditeljstva ovde još žive, a od nekadašnjih 11 drvenih vodenica i 10 valjarica koje su mlele žito i valjale sukno ostale su samo tri. Sopotnica je proglašena zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja.

Kamenu Goru, na uzvišenju kraj puta od Prijepolja ka Pljevljima, zbog dugovečnih stanovnika zovu selo stogodišnjaka. Još davno je proglašena vazdušnom banjom, u njoj se zdravo i dugo živi. ”Za vaš dobar EKG najbolja je K(amena) G(ora)”, kažu ovde. Tu je živi etno muzej, staze zdravlja, preko 100 izvora zvanih ”gorske oči”, razvijen seoski turizam.

Kako god da dođete u ovaj mali gradić, na samoj granici sa Crnom Gorom, budnim okom pratiće Vas lik Belog Anđela. Svojim raširenim krilima i milosrdnim pogledom dočekaće i ispratiti sve poštovaoce manastira Mileševe (srednjovekovne zadužbine kralja Vladislava), Prijepolja i njegove okoline.. Posetom ovom gradiću, koji je nastao kao trg manastira Mileševe, priuštićete sebi zadovoljstvo sagledavanja mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika. U veoma kratkom vremenskom periodu proći ćete tragovima starih naroda- Rimljana, Slovena, Srednjovekovnih Srba, Turaka, Austrougara…Njihovim stazama vodiće vas mnogobrojni spomenici poput Manastira Mileševe, Davidovice, Kumanice, Srednjovekovnog grada Mileševca, Sahat kule, Ibrahim–Pašine džamije, Mahmut- begove džamije, Katoličke crkve itd.Oni su svedoci vekovnog postojanja i opstajanja kultura mnogih civilizacija.

manastir mileseva konaci

Prijatna i sveža klima, mirisi cvetnih livada, reke, mir i tišina, lov i ribolov, splavarenje Limom, kupanje, šetnja, planinarenje, seoski radovi, gostoprimstvo ljudi, bogati prirodni resursi, tradicionalna znanja i veštine, pružiće Vam veliko iskustvo i zadovoljstvo boravka u nekom prijepoljskom selu.Neizostavna je poseta Kamenoj Gori, Sopotnici, Tičijem Polju, gde Vam se pružaju različite mogućnosti izbora sportsko-rekreativnog turizma, od pešačkih tura do planinarenja.

Sopotnica 16

Netaknute šume, bistri izvori i potoci, planine i kanjoni…nude Vam istinsko uživanje u spoju nenarušenih prirodnih lepota i ekološki čistoj okolini i hrani.U kanjonu Mileševke svoje putešestvije ćete overiti druženjem sa Beloglavim supovima u okruženju najjužnijeg izolovanog nalažišta reliktne-endemo vrste Pančićeve omorike.

Avanturističkom naboju svakako možete odgovoriti pešačenjem do Savinih isposnica, kanjona Mileševke, Sopotničkih vodopada, šumovitih predela prijepoljskih sela…

Za one željne izazova i adrenalina Prijepolje nudi splavarenje Limom, od samog izvora iz Plavskog jezera do najatraktivnije plaže- Petrovca na Limu.

U bilo koje doba godine da dolazite u Prijepolje, naći ćete uslove za odmor, oporavak, uživanje u prirodi, obilazak kulturno-istorijske baštine.Bilo da ste strastven pešak, planinar, lovac, rafter ili jednostavno ljubitelj prirodnih lepota-naći ćete ovde svoj željeni kutak, uskočiti u čarobna prijepoljska vrela i predati se svojim sklonostima.
Tu se na svakom koraku kriju iznenađenja…

Ne možete se odupreti tom obilju lepote…
Ostaje vam jedino da se ovamo ponovo vraćate, sigurni da će vas svaki povratak obogatiti novim otkrićem i novim lepotama.

VIDIMO SE

PRIJEPOLJE INFO

Leave a Reply