петак, март 1, 2024
NaslovnaINFOВесић: Ситуација у Пријепољу стабилна, држава је ту да помогне

Весић: Ситуација у Пријепољу стабилна, држава је ту да помогне

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић обишао је Пријепоље, на чијој територији се јуче излио Лим, због чега је у делу општине проглашена ванредна ситуација.

„Разговарао сам са људима који воде општину, као и са припадницима Сектора за ванредне ситуације о јучерашњој ситуацији, када се Лим излио у два насеља, претећи да дође и до већих поплава. Захваљујући благовременој интервенцији и постављању мобилних заштитних ограда, надлежни су успели да ствари ставе под контролу“, рекао је министар Весић.

Истакао је да је у међувремену ниво реке Лим почео да опада.

„Сада је ниво реке на 2,5 метара, опада за два до три центиметра на сат времена, тако да можемо да очекујемо да у наредном периоду ситуација буде стабилна“, рекао је Весић.

Министар Весић је изразио захвалност припадницима Сектора за ванредне ситуације и надлежнима у општини Пријепоље на ангажману.

„Урадили су све што је потребно, а држава је ту да помогне да они раде свој посао, да заштите људе и имовину“, истакао је Весић.

Указао је да је важно да држава, све локалне самоуправе буду потпуно спремне за сличне ситуације, јер су бујичне поплаве највећа природна непогода у Србији.

„Оне нам наносе велику штету, а постављање управо оваквих мобилних заштитних ограда је прави начин борбе када су у питању бујичне поплаве. Зато је важно да се на свим критичним водотоковима организује одбрана на сличан начин као што то раде „Србијаводе“, да за око сат времена могу да се поставе препреке, како би се спречило изливање воде, плављење и штета“, оценио је Весић.

Весић је додао да „Србијаводе“ треба да ураде обалоутврду на Лиму.

Водостај Лима код Пријепоља  од јутрос полако опада, са престанком падавина у Србији и Црној Гори, а врх поплавног таласа био је синоћ када се река излила у један део насеља Ивање.

Tanjug

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR