недеља, мај 26, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEВелики број ухапшених пуштен, криво правосуђе

Велики број ухапшених пуштен, криво правосуђе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је изјавио да је велики број ухапшених у недавној акцији полиције, нажалост, пуштен на слободу и да су за то одговорни правосудни органи.

Стефановић је, на констатацију новинара да је у недавној акцији полиције од око 150 ухапшених доста њих пуштено на слободу, објаснио да је, да би се неком одредило полицијско задржавање, потребан став тужилаца јер, каже, полиција не може самостално одредити задржавање без сагласности тужилаштва.

Небојша Стефановић (архивска фотографија)

Небојша Стефановић (архивска фотографија)

О рушењу објекта на Копаонику

Министар је изјавио и да мисли да ће случај са бесправним објектом на Копаонику брзо бити решен.

„Да не буде да неко мисли да хоћу да се тај објекат сачува, па због тога је цела халабука. Баш ме брига за тај објекат, нека се сруше сви илегални објекти у Србији“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Међутим, министар је навео и да ће тражити од надлежног тужиоца и судије за прекршајне поступке мишљење да ли полиција треба да уцествује у рушењу бесправних објеката.

Стефановић је рекао да је немогуће да постоје две правне норме које уређују исту области и да нема ништа против како год судови да одлуче.

Он је истакао да је полицијска акција била веома успешна, наводећи да ти процеси не могу да се заврше за два дана и позвао грађане да имају стрпљења.

„Шта ја да кажем полицајцима какву поруку шаљемо нашем друштву? И онда кажете пуштени су – нажалост јесу, да се ја питам не би их пустио никад и за такве случајеве апсолутно је криво правосуђе“, навео је Стефановић.

Како каже, тај ко може да пусти криминалца који је ухваћен са илегалним пиштољем да се поново шета Београдом је неодговоран.

Министар додаје да је то, ипак, право судова да самостално доносе одлуке, али и да то управо показује да је влада у праву када тражи пооштравање санкција.

„Мислим да су акције биле успешне, јер у акцијама када пронађенете наоружање, дрогу, када вршите контролу починиоца кривичних дела, стављате им до знања да не могу мирно и спојкојно да живе у Србији“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Каже да полиција на тај начин „ствара климу“ која упозорава извршиоце кривичних дела да Србија „није полигон за извршење кривичних дела“.

„Наравно да смо у тим акцијама гонили и оне најтеже који су и раније чинили таква кривична дела. Дешавало се да су неки најтежи криминалци падали на основним делима, па се из тих истрага дошло до тежих кривичних дела“, навео је Стефановић.

Нагласио је да је важно остварити темељну истрагу, која ће пружити довољан број доказа да се „притисну“ и друге особе који могу бити сведоци у том поступку.

„Ми знамо за неког да је извршилац најтежих кривичних дела, али нема довољно доказа. Шта треба да радимо да пустимо то? Ја знам да би неки волели да их пустимо на миру“, указао је Стефановић.

Каже да постоје сазнања да поједини криминалци утичу на медије и политичаре из позиције и опозиције, да изврше притисак на полицију да „не ради ништа“, како би криминалци, каже, „били комфорни у својим аудијима и мерцедесима, да се возе градовима и уживају у трошењу новца који ко зна како су стекли, а да не раде у предузећима, не воде компаније и није им тетка донела“.

„У том случају можете видети ситуацију у којима полиција неће бити та која ће их оставити на миру. За грађане ћемо се борити да ти криминалци немају мира на нашим улицама, односно да знају да се бавећи кривичним делима у Србији неће ни обогатити нити уживати у илегално стеченом новцу“, закључио је Стефановић.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR