уторак, јун 25, 2024
NaslovnaINFOUsamljenim osobama je hladnije na ovoj temperaturi / nadjite partnera

Usamljenim osobama je hladnije na ovoj temperaturi / nadjite partnera

Ljubav vas definitivno greje, to su čak i naučnici dokazali. Oni tvrde da je vaše emocionalno stanje odgovorno za to koliku hladnoću osećate i da se iz asvega kriju složeni hemijski procesi.

Ako nemate onoga koga volite, prostorije se čine hladnije a jeza prolazi čitavim telom. Da ima istine u ovakvim metaforama kojima se pesnici služe od davnina, tvrde naučnici Univerziteta Purdu u Holandiji.

Oni su u eksperimentu pomoću kompjuterskog praćenja volontera dokazali da usamljeni ljudi u proseku imaju nižu telesnu temperaturu.

Osim toga, oni su i osetljiviji na promene temperature, pa će im biti mnogo hladnije nego srećno zaljubljenima i društveno zadovoljnim ljudima ako iz tople prostorije izađu na hladnoću.

Taj osećaj hladnoće nije samo subjektivan, a iako je u procentu mali, on se može meriti, objasnili su naučnici. Ipak, oni nisu sigurni postoji li konkretno objašnjenje zbog čega je usamljenima hladnije.

– Evolucioni psiholozi smatraju da snažne društvene veze između roditelja i deteta ili ljubavnih partnera utiču na ljude tako da ih „psihički greju“. Pošto mozak upravlja telom, tako i emocionalna hladnoća proizvodi stvarno fizičko stanje – pojasnili su autori studije.

https://vesti-online.com

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR