недеља, јун 23, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEUpis đaka u prvi razred osnovne škole omogućen i preko portala eUprava

Upis đaka u prvi razred osnovne škole omogućen i preko portala eUprava

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je od 1. aprila ove godine moguće iskazati interesovanje za upis dece u osnovnu školu elektronskim putem.

Kako se u saopštenju navodi, upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, počeće kasnije.

„Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od tog datuma biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge ‘Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu’ na portalu eUprava, kao i telefonskim putem“, navedeno je u saopšenju.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koliki broj đaka mogu da očekuju.

Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje, koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja dokumenata, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Ministarstvo je podsetilo da je prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60.000 đaka u prvi razred osnovne škole.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR