четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOУхапшена група лекара и фармацеута

Ухапшена група лекара и фармацеута

Полиција је јутрос ухаписла припаднике две организоване криминалне групе лекара и фармацеута који су преписивањем рецепата и подизањем лекова, хормона за расз, оштетили РФЗО за 78 милиона динара.

Како је саопштило Јавно тужилаштво за организовани криминал, у сарадњи са СБПОК након предистражног поступка на територији Србије јуче је ухапшено пет особа и то: З. С., О. Ш., М. Ј., С. З. и С. З. због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Реч је, како наводи тужилаштво, о две повезане организоване криминалне групе које су деловале од 22. новембра 2018. до 22. јула 2021. године. Једну су чинили лекари (њих четворо) из Дома здравља Доња Гуштерица, а другу  фармацеути (њих седморо)из Београда, Крагујевца и Сремске Митровице.

Прва организована криминална група лекара је прописивала рецепте за лекове – хормоне раста пацијентима којима није била потребна терапија, нити су прегледани код лекара, односно без знања пацијената. Затим су слали те незаконито прописане рецепте припадницима друге организоване криминалне групе фармацеута, који су потом рецепте реализовали тако што су подизали лекове у апотекама на територији централне Србије без знања пацијената којима су лекови прописани. Осумњичени су на тај начин противправно присвојили прописане лекове чиме је РФЗО  оштећен за износ од 77. 931.760.26 динара.

ЈТОК наводи да је пре хапшења шест осумњичених који су били припадници ове две организоване криминалне групе признало извршење кривичног дела и закључило споразуме о признању кривичног дела које је суд прихватио.

У току су претреси на више локација. У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR