субота, април 20, 2024
NaslovnaSRBIJAU Srbiji novih 17 slučajeva, ukupno 135, od jutros zatvoreni svi granični...

U Srbiji novih 17 slučajeva, ukupno 135, od jutros zatvoreni svi granični prelazi, ukinut i međugradski saobraćaj, EU odobrila pomoć, u svetu više od 246.000 zaraženih…

U Republici Srbiji je 18 časova 20. marta 2020. godine registrovano ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID 19.

U SVETU

Najmanje 10.316 osoba je do sada umrlo od posledica koronavirusa u svetu, podaci su Frans presa koji su prikupljeni od zvaničnih izvora.

Više od 246.440 slučajeva zaraze koronom registrovano je u 161 zemlji sveta i teritoriji, ali, kako dodaje Frans pres, ovi podaci ne predstavljaju pravu sliku jer veliki broj zemalja testira samo one ljude koji imaju simtpome gripa.

Od sinoć je registrovano novih 490 smrtnih slučajeva i 13.763 slučaja zaraze koronavirusom.

OD DANAS ZATVORENE SVE GRANICE I MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ

Danas u 8 časova zatvoreni su svi granični prelazi za putnike drumskog, železničkog i rečnog saobraćaja, a u 12 časova ukinut je i međugradski saobraćaj, odnosno železnički i autobuski.

Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja.

Uredba se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, i ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja.

“Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima a rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbedjenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavnjena i dva nacionalna kontakt centra, jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima, a njihovi brojevi će uskoro biti saopšteni građanima.

Vlada Srbije poziva građane na saradnju i najveću moguću disciplinu u poštovanju preduzetih mera “kako bi svi zajedno iz ove bitke izašli kao pobednici”.

EU ODOBRILA POMOĆ SRBIJI OD 7,5 MILIONA EVRA

Evropska unija hitno je odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19.

Sporazum o pomoći danas su u Vladi Srbije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. “Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu”, rekao je ambasador Fabrici

“Samo da napomenem da kada je u januaru i februaru pocela kriza u Kini, EU je poslala 60 tona medicinske opreme. Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokazemo solidarnost jedni prema drugima”, napominje šef Delegacije EU.

Ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

“Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih 2 miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije”, kaže ministara za evropske integracije Jadranka Joksimović.

U KCV STIGLO PET RESPIRATORA

U Klinički centar Vojvodine (KCV) danas je stiglo pet respiratora, od 18 koje su juče obezbedile vlasti u Srbiji, a donacijom iz Kine, koja se očekuje da stigne sutra, dobićemo još zaštitne opreme, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Vojvodina je spremna za sve scenarije. Imali smo dovoljan broj respiratora, ali je današnja pošiljka veoma značajna za ono što nas u najgorem slučaju očekuje”, rekao je Mirović i dodao da je u Vojvodini “sve više ljudi u samoizolaciji”.

Direktorka KCV Edita Stokić kazala je da se na Klinici za infektivne bolesti trenutno nalazi sedam pacijenata od kojih je troje teškog opšteg stanja i na mehaničkoj ventilaciji, dok je opšte stanje ostalih pacijenata zadovoljavajuće.

UREDBA O PORESKIM MERAMA ZA VREME VANREDNOG STANJA

Vlade Srbije usvojila je danas Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Uredba se u članu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji”, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, “prema poreskim obveznicima, koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2 Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74. stav 7- 9.  Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine”.

Iz Ministarstva finansija su naveli da to znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

VLADA ĆE POMOĆI STUDENTIMA: ŠALJU DRŽAVNE I AVIONE ER SRBIJE PO DRŽAVLJANE SRBIJE ZAROBLJENE NA AERODROMIMA ŠIROM SVETA

Vlada Srbije poslaće i svoje i avione Er Srbije po putnike koji su ostali zarobljeni na mnogim aerodromima u svetu. Trenutno se koordinira gde sve jedan avion može da sleti kako bi pokupio što veći broj putnika iz više zemalja, potvrđeno je za N1 u Ministarstvu spoljnih poslova.

Podsetimo, srpski državljani, studenti u Americi, i dalje su zarobljeni na aerodromu u Amsterdamu.

Oni su apelovali na nadležne u Srbiji da brzo reaguju, jer se aerodrom uskoro zatvara, a nemaju gde da odu.

Upozorili su i da im ponestaje hrane jer su skoro sve prodavnice zatvorene.

Studentima iz Amsterdama rečeno je da bi avion po njih mogao da stigne oko 20h, a zatim će isti avion otići u Pariz po srpske državljane.

STEFANOVIĆ: UHAPŠENE 154 OSOBE ZBOG KRŠENJA POLICIJSKOG ČASA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojšta Stefanović izjavio je da su u drugoj noći u kojoj se primenjuje zabrana kretanja uhapšene 154 osobe zbog kršenja te mere, ali da je noć protekla relativno mirno.

Stefanović je potvrdio da su jutros u osam sati svi granični prelazi Srbije zatvoreni za putnički saobraćaj.

“Niko neće moći da udje na teritoriju Srbije. To je potrebna mera. Jeste oštra, jeste teška – ali je važna da bismo zaštitli stanovništvo”, kazao je ministar.

Zabrana kretanja i zatvaranje graničnih prelaza uvedeni su kao mere u vanrednom stanju proglašenom u Srbiji zbog pandemije korona virusa u svetu.

“Apelujem da poštujete ove mere. Svako ko se ne pridražava mera, on ugrožava zdravlje naših ljudi. Uhapšene osobe su se našle izmedju 20 i pet sati ujutru našle na ulici, a nisu imali odobrenja”, kazao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Rekao je da tih slučajeva ima u više gradova Srbije, ali da ih je najviše u Beogradu.

VESIĆ: KO NE POŠTUJE POLICIJSKI ČAS, NE MOŽE U TROLU, TRAMVAJ, AUTOBUS

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će u Beogradu od danas od 20 časova do pet sati ujutru, kada važi zabrana kretanja za sve građane, biti ukinut i javni prevoz.

“Zabrana kretanja za sve građane uvedena je pre tri dana, ali tokom poslednja dva dana nismo ukidali prevoz posle 20 sati, da bismo omogućili poslodavcima koji imaju treću smenu da se organizuju posao kako iznenada ne bi ostali bez radnika. Tokom jučerašnjeg dana imali smo sastanke sa Privrednom komorom Srbije i dogovoreno je da se poslodavcima preporuči da treću smenu organizuju u skladu sa zabranom kretanja. Grad Beograd je spreman da u dogovoru sa poslodavcima organizuje direktan prevoz za radnike”, rekao je Vesić.

Istakao da će rad kafića i restorana u Beogradu najviše zavisiti od mišljenja epidemiologa.

“Takođe, to pitanje će zavisiti i od toga da li vlasnici ugostiteljskih objekata poštuju naređenje da u zatvorenom objektu ne bude više od jedne osobe po metru kvadratnom i da su stolovi postavljeni tako da razdaljina između njih bude najmanje metar i po”, rekao je Vesić.

Naveo je da je Komunalna milicija kontrolisala sprovođenje odluke da ugostiteljski objekti rade do 19 sati i nisu naišli ni na jedan slučaj da je neko kršio.

UHAPŠEN POLICIJAC KOJI JE SUGRAĐANINU OMOGUĆIO DA PREKRŠI SAMOIZOLACIJU

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije uhapsio je policajca S.C. (50) zbog toga što je zloupotrebio položaj tako što je osamdesetogodišnjem sugrađaninu omogućio kretanje na javnom mestu uprkos meri samoizolacije koja mu je izrečena po povratku u zemlju, saopšteno je danas.

Sumnja se da je S.C, kao policajac iz Jagodine, u policijskoj uniformi i van radnog vremena, suprotno Uredbi o merama za vreme vanrednog stanja i nepostupajući po važećim uputstvima, tog sugrađanina otpratio od kuće do banke u Jagodini.

“Na upozorenje službenika banke da je odlukom nadležnog organa u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 i insistiranje da osamdesetogodšnji muškarac napusti prostorije banke, S.C. je, kako se sumnja, zaposlene u banci doveo u zabludu da je tom muškarcu dozvoljeno kretanje u pratnji policije radi obavljanja novčane transakcije i da je njemu povereno da to uradi”, navodi se.

UHAPŠEN ZBOG SUMNJE DA JE PREKO VAJBER GRUPE PUSTIO LAŽ DA PUMPE NEĆE PRODAVATI BENZIN

Pripadnici policije uhapsili su P. D. (31) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda, saopštio je sinoć MUP.

U saopštenju se navodi da je on uhapšen zbog sumnje da je, putem jedne vajber grupe, širio lažne informacije da pumpe neće prodavati gorivo fizičkim licima, kao i da će od sutra biti dozvoljen izlazak samo do prodavnice.

Osumnjičenom je odredjeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

KON: SPC TREBA DA USKLADI SVOJE AKTIVNOSTI SA VANREDNIM STANJEM

Epidemiolog dr Predrag Kon apelovao je da Srpska pravoslavna crkva treba da uskladi svoje aktivnosti sa vanrednom situacijom koju je prouzrokovao koronavirus.

“SPC mora da uskladi svoje aktivnosti sa epidemiološkom situacijom i poštovanjem vanrednih mera. Sve je veći broj na bogosluženju i sve više se obilaze stari… STOP COVID 19!”, napisao je dr Kon na svom Fejsbuk profilu.

Hramovi se neće zatvarati, a vernici će sami odlučiti da li će primati sveštenike zbog osvećenja vodice i da li će se pričešćivati i celivati ikone, prenosi Danas izjavu patrijarha Irinija.

“Kad je reč o svećenju vodice sveštenicima je preporučeno da pozovu parohijane telefonom i pitaju da li žele da ih prime u svoje domove. Nema nikakve prisile, odluku donose vernici. Što se tiče zdravstvenog stanja sveštenika i za njih važe sve mere zaštite kao i za sve druge građane”, rekao je za Danas patrijarh srpski Irinej.

To su pravila koja će, tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja koje je uvedeno u delu Srbije bez Kosova i Metohije, vladati u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, u kojoj je patrijarh nadležni arhijerej.

HAPŠENJA SVEŠTENIKA U CRNOJ GORI…

Pobjeda piše da je policija privela jeromonaha Aleksandra Vukajlovića koji služi u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama jer je ilegalno pokušao da pređe granicu između Srbije i Crne Gore, nameravajući da izbegne karantin.

Priveden je tužiocu u Bijelom Polju koji mu je na teret stavio krivično delo nedozvoljenog prelaska državne granice.

Vukajlović je strani državljanin, nije imao prijavljen boravak u Crnoj Gori, navodi podgorički list. Iz Crne Gore je 9. marta izašao legalno na Graničnom prelazu Dobrakovo, a juče je pokušao ilegalno da se vrati u zemlju preko tog prelaza.

On, međutim, nije jedino uhapšeno svešteno lice.

Sveštenik Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Momčilo Krivokapić priveden je sinoć zbog održavanja molebana kojem je prisustvovalo više od 20 ljudi u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, u kojoj je paroh, i pored zabrane javnih okupljanja, objavila je podgorička Pobjeda.

Policija je privela i njegovog sina Nemanju koji je takođe svešteno lice.

Krivokapić je kazao da je sinoć saslušan u stanici policije u Kotoru zbog, kako je ocenio, navodnog kršenja propisa Instituta za javno zdravlje tokom pandemije.

“Istina je da smo sinoć ja i moj sin pozvani na saslušanje u stanicu policije. Nisu nam konkretno rekli šta i kako, ali otprilike jer smo služili moleban. Objasnio sam da smo služili redovnu službu i da je bilo prisutno, svega 15-16” ljudi, kazao je on za portal I4rs.

Mitropolija SPC, nakon naredbe o zabrani okupljanja zbog širenja korona virusa, saopštila je da će poštovati odluku Vlade Crne Gore i da će svoje verske obrede prilagoditi novonastaloj situaciji koristeći sredstva savremene elektronske komunikacije.

Paroh Krivokapić je nedavno odbacio upozorenja Instituta za javno zdravlje da se vodi računa o higijeni i ustvrdio da se niko ko dolazi na liturgiju i uzima pričešće iz iste kašičice ne može zaraziti, jer je čin pričesti “čisto djelo”.

KRUŠEVAČKA SKUPŠTINA ZASEDALA POD MASKAMA I SA RUKAVICAMA

Odbornici Skupštine Grada Kruševca usvojili su na današnjem zasedanju za pola sata četrdesetak odluka, a njih 40, od ukupno 70, u sali je sedelo raštrkano, sa maskama na licu i sa rukavicama.

Među danas prisutnim odbornicima nije bilo starijih od 65 godina, u skladu sa odlukom Vlade o zabrani kretanja za tu populaciju zbog epidemije koronavirusa.

NOVIH 5 ZARAŽENIH U BiH

U Bosni i Hercegovini jutros je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze korona virusom, a svi novozaraženi su iz Konjica.

Od 11 osoba koje su juče testirane iz Konjica, pet je pozitivnih, tako da se broj zaraženih u ovom hercegovačkom gradu popeo na 9.

Izvor zaraze korona virusa u Konjicu potekao je sa prošlonedeljne proslave 70 godina postojanja kompanije “Igman”, a među zaraženima je i direktor te kompanije.

Broj zaraženih u BiH porastao je na 69, od čega u Republici Srpskoj 45, a u Federaciji BiH 24.

POTPUNI KARANTIN I U KALIFORNIJI

Guverner Kalifornije Gejvin Njusam izdao je naređenje svim stanovnicima te američke države da ostanu u svojim kućama, kako bi se suprotstavili širenju koronavirusa.

Prema naređenju stanovnici mogu da izađu iz kuće da kupe hranu ili lekove, prošetaju kućne ljubimce ili da vežbaju/Džogiraju ali je namera da se ograniče javna okupljanja i druženja.

Guverner je rekao da su restrikcije za svako kretanje van kuće koje nije neophodno potrebne da bi se kontrolisalo širenje koronavirusa koji preti da poljulja američki zdravstveni sistem.

Njusam je ranije izdao upozorenje odnosno predviđanje da bi 56 odsto stanovnika Kalifornije moglo da se zarasi od virusa u narednih osam nedelja.

“Ovo je trenutak kada moramo da donesemo teške odluke. Moramo da se suočimo sa realnošću”, rekao je guverner sinoć.

Restrikcije kretanja proširene su na svih 40 miliona stanovnika  Kalifornije, države sa najvećim brojem stanovnika u Americi, a one su do sada bile uvedene za polovinu te države.

Kalifornija je među prvim američkim državama koja je uvela opšte restrikcije. Ranije ove nedelje država Nevada je izdala naređenje da sve poslovanje koje nije neophodno treba da se zatvori na 30 dana.

News

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR