четвртак, фебруар 29, 2024
NaslovnaINFOU Prijepolju i 39 opština i gradova srednjoškolci prelaze na onlajn, sedmaci...

U Prijepolju i 39 opština i gradova srednjoškolci prelaze na onlajn, sedmaci i osmaci na kombinovanu nastavu

Od ponedeljka, 13. septembra srednje škole u 40 gradova i opština prelaze na onlajn rad, dok će se u sedmom i osmom razredu u tim lokalnim samoupravama raditi po kombinovanom modelu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba, drugi organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava) primenjivaće u sedmom i osmom razredu na teritoriji 40 lokalnih samouprava. U istim lokalnim samoupravama treći model nastave (onlajn nastava) primenjivaće se u srednjim školama. Ovi modeli rada primenjivaće se na teritoriji sledećih opština i gradova: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo,Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola“, navodi se u saopštenju.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Iz Ministarstva preciziraju da drugi model nastave podrazumeva kombinovanje neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

„Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19. Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

U Prijepolju je zasedao opštinski Štab za vanredne situacije, koji je je konstatovao da je epidemiloška situacija izuzetno loša, međutim izuzev preporuka , Štab nije doneo nove mere za suzbijanje širenja korona virusa .

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR