недеља, јул 14, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRISUTRA JE SVETI ILIJA GROMOVNIK

SUTRA JE SVETI ILIJA GROMOVNIK

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

* Sveti Ilija je starozavetni prorok i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti prisutan i u Novom zavetu

* Na dan Preobraženja Gospodnjeg zajedno sa Mojsijem poklonio se Isusu Hristu na gori Tavor

* Smatra se da nikada nije umro već ga je Bog vazneo na nebesa u vatrenim kočijama

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Ilija Tesvićaninvio je od roda plemena Aronova, rođen u gradu Tesvitu, u Izraelu, u 9. veku pre Hrista (816. godine).

Po predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene.

Sveta Petka, Crkva, praznik

Foto: Masanori Jošida/Alo!

Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji, a hranu mu je donosio gavran.

Tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, beše napustio veru Mojsijevu i počeo da slavi tuđe bogove. Prorok Ilija suprotstavio se caru prebacivši mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova. Činio je čuda kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koju je car činio narodu i gramzivosti Ilija mu je prorekao da će njemu i njegovoj ženi psi lizati krv posle smrti, što se i obistinilo.

 U Sarepti Sidonskoj, Iliju je hranila neka udovica kojoj je molitvom oživio mrtvog sina. Nakon tri sušne godine, vratio se Ilija Ahavu i izazvao na dvoboj 450 Baalovih svećenika. Na gori Karmel priredili su pred Ahavom dva junca na dva žrtvenika. Ilija je tad rekao: „Sad prizovite vi svoje bogove, a ja ću prizvati svojega Boga Jahvea“. Onaj koji pusti oganj na žrtvu, pravi je Bog. Iako su Baalovi sveštenici vikali od jutra do podne: „Bale usliši nas!“, odgovora nije bilo.

Crkva, žena, molitva, sveća

Foto: Shutterstock

Ilija im se rugao: „Vičite jače, možda vam bogovi spavaju“. Uveče je Ilija oko svog žrtvenika iskopao jarak, sve polio s puno vode i pomolio se: „Jahve, pokaži danas da si ti Bog Izraelov!“ Tada je pao oganj s neba, spalio žrtvu na žrtveniku i osušio vodu u opkopu. Sav narod pao je na zemlju kličući: „Jahve je Bog!“ Nakon toga, Ilija se pomolio za obilnu kišu, i zaista, pala je obilna kiša.

„Prorok Ilija išao je po Hananu u pratnji svog učenika Jelisija. Kad stigoše u Jerihon, na oči pedeset drugih proroka, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola sa ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo“. Sveti Ilija, prema tome, nije umro već je živ otišao na nebo.

 Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Crkva

Foto: Alo!/ Dejan Briza

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Prema knjizi Otkrovenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov, Ilija će najaviti sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Crkva u Zemunu

Foto: Shutterstock

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Poznata je izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Nevreme, oluja, grom, grmljavina

Foto: Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod

Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Po predanju, na Svetog Iliju pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR