среда, фебруар 28, 2024
NaslovnaINFOStiže nam sneg, pašće lokalno i do 30 cm belog pokrivača

Stiže nam sneg, pašće lokalno i do 30 cm belog pokrivača

Prijepolje će već tokom petka zahvatiti jače naoblačenje. Kiša se krajem dana očekuje u severnim, posle podne i uveče i u ostalim predelima . Posle podne i uveče očekuje se inteziviranje padavina i one će tokom večeri i noći biti najobilnije. One će biti u obliku kiše, a na planinama iznad 1.200 metara u obliku snega, uz spuštanje snežne granice tokom noći na 800 metara, a do subote ujutro na 500 metara nadmorske visine.

U subotu sledi jače zahlađenje, pa će kiša i u nižim zapadnim, južnim i jugoistočnim predelima preći u susnežicu i sneg. Istovremeno, kiša će u Vojvodini prestati, a do kraja dana i večeri i u ostalim predelima severne Srbije i šireg područja Beograda.

Očekuje se do 20, lokalno i do 30 cm snega

U subotu obilnije padavine u obliku kiše i snega očekuju se ujutro i pre podne u jugozapadnim i južnim predelima Srbije, a posle podne na jugoistoku Srbije i ponegde na istoku.U brdsko-planinskim predelima očekuje se da tokom subote padne od 10 do 30 cm snega, najviše na jugu i jugozapadu Srbije, a u nižim predelima od 5 do 15 cm, u nižim predelima na jugu i jugozapadu do 20 cm.

Kada je reč o količini padavina od petka posle podne do subote uveče očekuje se da padne od 20 do 40 mm, u centralnim predelima i do 50 po kvadratnom metru, u južnim i jugozapadnim predelima i do 60 mm. Dakle, ponegde će za 30 sati da padnu padavine koliko u proseku za ceo novembar.

U subotu uveče kiša će ponegde i u nižim centralnim predelima preći u sneg, uz manje formiranje snežnog pokrivača.

Osim što će sneg zavejati brdsko-planinske predele, sneg će zabeleti i šire područja Užica, Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Kosjerića, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Novog Pazara, Kosova i Metohije, Kuršumlije, Vranja, Pirota, Leskovca, a kasnije bi manji snežni pokrivač mogao da se formira i na širem području Niša, Kruševca, Kraljeva, Bora, Majdanpeka, pa čak i šireg područja Kragujevca.

Jutarnja temperatura u subotu biće od 2°C na jugu do 6°C na severu Srbije, na istoku Srbije do 8°C, u Beogradu oko 5°C. Tokom dana temperatura će biti u padu i kretaće se od 0 do 4°C, na planinama od -10 do -4°C.

U subotu će u Srbiji duvati veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, pa se u brdsko-planinskim predelima očekuju vejavica i mećava. Prema vremenskoj prognozi, u nedelju se širom Srbije očekuju kratkotrajne i pljuskovite padavine u obliku snega, ali se ne očekuju obilnije padavine.

Maksimalna temperatura biće od 0°C na jugu do 5°C na severu i istoku Srbije. Smirivavnje vremena očeluje se do nedelje uveče.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR