петак, мај 24, 2024
NaslovnaINFOŠta su robne rezerve i ko je nadležan? Šta je „duplo dno“?

Šta su robne rezerve i ko je nadležan? Šta je „duplo dno“?

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su oštetile robne rezerve za više od 300 miliona dinara. Ovo se događalo u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Slične vesti su ovih dana stizale i iz Blaca i Rume.

Robne rezerve država čuva kod licenciranih skladištara koji prolaze strogu proceduru da bi licencu za skladištenje dobili, a potom za čuvanje robe dobijaju od države naknadu. I to je jedina zarada koju treba da imaju od skladištenja. Ipak, neki od njih su zloupotrebili položaj i pokušali da zarade, prodajući robu koja je državna u trenutku kada je skupa, a plan im je bio da je kasnije, kada pojeftini, kupe i nadoknade to što su prodali.

To krivično delo i oni koji su zakon prekršili treba da budu sankcionisani. Skladištari kod kojih prilikom kontrole nije zatečena potrebna količina robe, moraće i da nadoknade ono što nedostaje.
Republička direkcija za robne rezerve kontrolu poverava ovlašćenim kontrolnim kuća, poput „Jugoinspekta“, ili „SGS“.

Po nalogu države, Republičke direkcije, ovlašćeni kontrolori izlaze na teren, vrše kontrolu, mere koliko robe ima.

Jednom godišnje se obavlja ta kontrola – to je redovna kontrola, koja se vrši u vreme žetve i otkupa – a postoje i vanredne kontrole. Ovlašćeni kontrolor ide uz asistenciju MUP-a i kriminalističke policije u kontrolu. 

Republička direkcija za robne rezerve ima nadležnosti koje su predviđene zakonom i njenim normativnim aktima.

Direkcija za robne rezerve treba da predstavlja amortizer, kada dolazi do ekstremnih situacija: da li su cene izuzetne niske, pa treba da interveniše da tržištu, tako što otkupljuje od poljoprivrednih proizvođača po nešto većoj ceni ili kada su cene izrazito visoke, pa ustupa našim stočarima kukuruz po nižoj ceni.

Šta je „duplo dno“?

Stručno lice, Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, za Ozon objašnjava šta je „duplo dno“. Kontrola se vrši u silosima, po nalogu Republičke direkcije, tako što kontrolori sa sondama proveravaju žito u silosima. Sonde se ubadaju u silose, na vrhu ili na dnu silosa. One su dužine oko tri metra.

A kako se desi da se pri kontroli ne primeti manjak žita?

Neki od licenciranih skladištara smislili su način da u njihovim silosima izgleda kao da je svo žito tu. Oni zapravo naprave, „silos u silosu“, tako što u sredini silosa naprave manji silos u kome je vazduh. Kontrolori koji su ubadali sonde, u ovom slučaju ne mogu da primete nedostatak žita jer se to „duplo dno“ uglavnom nalazi na mestu koje se ne može proveriti.

Desilo se da su neki skladištari prodali žito, kada je cena bila visoka, sada u situaciji u kojoj se nalazimo, žito se ne može nabaviti u toj količini da nadomeste nedostatak u silosu. Trenutna cena kukuruza je 33 dinara, pšenice 35,5 dinara a soje 83 dinara. Cene su bez poreza na dodatnu vrednost. Primera radi, prošle godine u junu, cena pšenice je iznosila 20 dinara, bez PDV-a.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR