петак, април 19, 2024
NaslovnaSRBIJASRS ponovo pokrenula inicijativu za stavljanje van snage Zakona o izvršenju i...

SRS ponovo pokrenula inicijativu za stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Sreto Perić izjavio je danas da je ta stranka šesti put pokrenula inicijativu za stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju jer je po njegovim rečima taj akt doneo „više zla građanima Srbije nego što je to mogao DOS na početku 21. veka“.

Navodeći da postoji „velika saradnja određenih sudskih organa, banaka i privatnih izvršitelja“, Perić je ocenio da se privatni izvršitelji „često ponašaju kao haračlije“ i da ne vode računa o odnosu visine duga i vrednosti imovine dužnika.

„Taj zakon je uveo režim Borisa Tadića 2012. godine ali je Vučićev režim nastavio da ga primenjuje sa određenim izmenama usvojenim 2016. godine. Ako nam i ne prođe inicijativa dok smo opoziciona stranka, jedan od prvih predloga zakona koje ćemo predložiti kad preuzmemo vlast biće stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju, odnosno vraćanje ove nadležnosti u sudske institucije“, rekao je Perić novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je po sistematizaciji Srbiji potrebno 308 privatnih izvršitelja a da ih trenutno ima 207.

„Dok rade na ovakav način, mnogo ih je i da je samo jedan. Nedavno je u jedan stan u Beogradu ušao izvršitej čiji je sin potom kupio taj stan. Dug za komunalne usluge koji u početku iznosi 5.000 dinara naraste i na deset puta veći iznos, pri čemu najveće učešće u strukturi duga imaju obaveze prema privatnim izvršiteljima“, kazao je poslanik radikala.

Perić je dodao da ga raduje što, kako je rekao, određeni broj javnih preduzeća u Srbiji više ne želi da izmirenje obaveza od korisnika traži preko privatnih izvršitelja i što pitanje dugova pokušavaju da reše dogovorom, imajući u vidu razumevanje za svoje dužnike.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR