среда, мај 29, 2024
NaslovnaVREMESNEG OKOVAO ZAPADNU SRBIJU: Zavejana ivanjička sela, do domaćinstava samo peške, u...

SNEG OKOVAO ZAPADNU SRBIJU: Zavejana ivanjička sela, do domaćinstava samo peške, u Sjenici jutros -21 stepen!

Na planinama Golija i Javor napadalo je više od pola metra snežnog pokrivača, ali zbog vetra na nekim mestima smetovi su veći od metra, a zavejani su nekategorisani i atarski putevi.

 

Kako prenosi RTS, brojnim domaćinstvima može se prići samo peške, a u akcije pomoći ovih dana morali su i pripadnici Gorske službe za spasavanje Srbije i lokalnog tima za delovanje u vanrednim situacijama.

foto: AP/Ilustracija

 

Zavejana su sela u planinskom predelu ivanjičke opštine, a pročišćeni su samo glavni putevi.

 

„Imamo preko hiljadu kilometara nekategorisanih puteva, sve nećemo uspeti sami da očistimo i, ako ovaj sneg nastavi da pada i budu temperature niske, kako su najavili od minus deset do minus petnaest stepeni, moraćemo da uvedemo vanrednu situaciju na teritoriji opštine Ivanjica i da zatražimo pomoć od Republike“, izjavio je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo

Mitrović.

 

U Sjenici jutros minus 21 stepen!

 

Ledeno jutro osvanulo je na Pešterskoj visoravni, a u Sjenici temperatura je pala na minus 21 stepen, što je najhladnije jutro ove zime.

foto: Zoran Šaponjić

 

Kako objašnjavaju meteorolozi, izuzetno niskoj temperaturi pogodovali su vremenski uslovi, snežni pokrivač, mirno jutro bez vetra i vedro nebo, pa se hladan vazduh sa okolnih planina spustio u sjeničku kotlinu i oborio temperaturu. Inače, najniša tempratura zabeležena u Sjenici je minus 39 stepeni. Na Pešteru jutros je 25 centimetara snega.

 

Dosta toplije jutros je na Zlatiboru gde je temperatura minus 13 stepeni, u Požegi je minus 18, u novovaroškom kraju jutros je minus 15.

 

(Kurir.rs/ Z. Š., Tanjug, RTS)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR