недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOSahranjen Muamer Zukorlić

Sahranjen Muamer Zukorlić

Ukop će se obaviti u selu Orlje kod Tutina. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju.

Grad Novi Pazar donio je odluku da nedjelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića, navode lokalni mediji.

Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost na teritoriji ove opštine zbog smrti Zukorlića.

Za dane žalosti određeni su 07. 08. i 09. novembar 2021.godine, navodi se u Odluci opštine koju je potpisao predsjednik Munib Mujagić.

Predsjednik Stranke pravda i pomirenje i bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić preminuo je iznenada jučer u Novom Pazaru u 52. godini.

Izrazi saučešća

Prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je telegram saučešća porodici preminulog Muamera Zukorlića.

“Najiskrenije saučešće ožalošćenoj porodici povodom iznenadnog gubitka velikog čoveka, odanog porodici, prijateljstvu i pružanju kvalitetnog obrazovanja svim građanima i građankama Srbije”, navodi se u telegramu u kojem stoji i: “Njegov legat ćemo čuvati”.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće povodom smrti akademika Muamera Zukorlića, u kojem se navodi:

“Potresla me je vest o preranom odlasku Muamera Zukorlića, kolege narodnog poslanika, potpredsednika Narodne skupštine i prijatelja. Uložio je svoje znanje i energiju na dobrobit tolerancije i boljeg života svih u Srbiji, učestvovao je u našem društvenom životu aktivno i svim srcem. I kao verski dostojanstvenik, a naročito kao narodni predstavnik u Skupštini, baveći se naročito prosvetom kao našom najvećom vrednošću. Pamtićemo Muamera Zukorlića kao mudrog i iskrenog čoveka, od kojeg smo mnogo dobili i naučili. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i sa osećanjem ličnog gubitka, porodici i prijateljima Muamera Zukorlića izražavam najdublje saučešće.”

Izrazi saučešća iz BiH

Brojni zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su telegrame saučešća povodom smrti Muamera Zukorlića, javlja Anadolija.

“Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. Kao vjerski poglavar, intelektualni i politički djelatnik sa neponovljivom harizmom i pronicljivošću, Zukorlić je dao izuzetan doprinos u borbi za prava Bošnjaka. Njegova smrt nenadoknadiv je gubitak za bošnjački narod. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem iskreno saučešće”, istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović naveo je da su s tugom primili vijest o iznenadnoj smrti Zukorlića.

“Pamtit ćemo ga kao čovjeka izuzetne energije, koji je svojim neumornim radom dao značajan doprinos u borbi za vjersku i nacionalnu emancipaciju Bošnjaka”, naglasio je Izetbegović upućujući iskreno saučešće porodici.

I premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naveo je da ga je duboko rastužila vijest o smrti Zukorlića.

“Ovo nije tragičan gubitak samo za porodicu efendije Muamera, nego za kompletan bošnjački narod. Njegova djela pamtimo i uzimamo ga za primjer borbenosti i hrabrosti. Oštar na jeziku i uvijek na prvoj liniji odbrane, bio je glas Bošnjaka tamo gdje se očekivao naš muk”, kazao je Novalić upućujući saučešće muslimanima Sandžaka i Zukorlićevoj porodici.

Слика може припадати једна или више особа, људи стоје, гужва и напољу

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IzuS) Mevlud Dudić je okupljenim građanima na centralnom trgu u Novom Pazaru rekao da je njegov prethodnik na čelu IZ pripadao retkim ljudima koji unose promene u društvo.

On je podsetio na godine napornog rada u kojima je Zukorlić „vodio borbu“ za jačanje zajednice, vraćanje oduzete imovine i osnivanje visokoškolskih ustanova.

Слика може припадати 12 особа, људи седе, људи стоје и у затвореном

Trodnevna žalost u Sjenici

Zukorlić, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, je preminuo juče u 51. godini od posledica srčanog udara nakon održanog predavanja na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru.

Opština Sjenica proglasila je 7. novembra trodnevnu žalost zbog iznenadne smrti Muamera Zukorlića.

Dani žalosti u ovoj opštini su nedelja, ponedeljak i utorak, od 7. do 9. novembra.

Ranije je istim povodom i Grad Novi Pazar proglasio nedelju, 7. novembar Danom žalosti.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR