недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaVREMESA + 20 NA -3! Narednih dana čeka nas pravi VREMENSKI ROLERKOSTER,...

SA + 20 NA -3! Narednih dana čeka nas pravi VREMENSKI ROLERKOSTER, a do kraja meseca imaćemo JOŠ JEDAN OBRT

U Srbiji će sa prolećnih 20 stepeni od subote već u sredu temperatura pasti na -3 stepena, kada se očekuje i manji sneg, kažu meteorolozi


Ipak, on se neće duže zadržati u nižim predelima, a kako ističu meteorolozi, ni u februaru nećemo imati ledeni talas, a ni obilne snežne padavine.

Nakon natprosečnih temperatura za protekli vikend, sredinom ove nedelje sledi nagli pad temperature i sneg. Međutim, prema rečima meteorologa, prave zime, sa ekstremno niskim temperaturama i obilnim snežnim padavinama, nema ni u februaru.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas blaži i malo vlažniji februar, tokom kojeg će srednja minimalna temperatura vazduha imati vrednosti višegodišnjeg proseka.

Najtopliji 1. februar u istoriji

Sa najvišom dnevnom temperaturom od 18 stepeni, koja je prognozirana u Beogradu i zabeležena u 14 časova, 1. februar ove godine bio je najtopliji 1. februar u istoriji prestonice od kada se vrše merenja. Do sada je u Beogradu maksimalna temperatura na ovaj dan zabeležena 2018. godine, kada je izmereno 16,6 stepeni.

Za Beograd se predviđa srednja minimalna temperatura od 2,5 stepena Celzijusa. Kada je reč o maksimalnim temperaturama, one će biti iznad višegodišnjeg proseka, pa se tako očekuje da srednja maksimalna temperatura u Beogradu dostigne 9,5 stepeni Celzijusa. Očekuje se samo nekoliko dana sa snegom, ove nedelje i krajem meseca, dok će mnogo češće padati kiša.

Meteorolog „weather2Umbrella“ Đorđe Đurić navodi da će još danas biti toplo vreme, dok sutra po podne sledi zahlađenje.

Beta/Miloš Miškov

 

– U utorak ujutro biće umereno toplo, ali od sredine dana stiže jače naoblačenje, koje će severnim predelima Srbije doneti pad temperature, kao i kišu i pljuskove. Krajem dana promena vremena preneće se i na ostatak zemlje – ističe Đurić.

Kako dodaje, od srede se očekuju osetno hladnije vreme i dalji pad temperature, a kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima.

– Taj sneg se neće preterano zadržati u nižim predelima. Od četvrtka se očekuje prestanak padavina i maksimalne dnevne temperature koje se u nižim predelima neće spuštati ispod nule. Nema na vidiku ledenih talasa u februaru. Jedina razlika u odnosu na januar jeste što će februar imati češće padavine, i to će mahom biti kiše u nižim predelima. Još jedan temperaturni skok očekuje nas nakon polovine meseca, da bi krajem februara temperature bile nešto malo iznad nule – zaključuje Đurić.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR