Reporteri bez granica: Dramatičan pad slobode medija od početka pandemije, Srbija na 93. mestu

FOTO: pixabay

Srbija se, među 180 zemalja, nalazi na 93. mestu liste Svetskog indeksa slobode štampe, objavljene danas u godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica.

U izveštaju se navodi da je Srbija zemlja slabih institucija, koja je plen lažnih vesti kakve šire senzacionalistički mediji uz podršku vlade.   Dodaje se da su u Srbiji novinari žrtve gotovo svakodnevnih napada vladajuće elite i provladinih medija. U odnosu na prošlu godinu, Srbija je zadržala 93. poziciju na listi, na čijem su vrhu Norveška, Finska, Švedska, Danska i Kostarika.  

Prema Reporterima bez granica, medijske slobode su najviše ugrožene u Eritreji, Severnoj Koreji, Turkmenistanu, Kini i Džibutiju.   Slovenija se nalazi na 36. mestu liste, što je za četiri stepenice niže u odnosu na prošlu godinu, dok je Hrvatska napredovala za tri pozicije i sada je na 56. mestu.

Iznad Srbije su i Bosna i Hercegovina, na 58. mestu, Kosovo na 78. poziciji, što je pad za osam mesta, i Severna Makedonija, koja se popela za dve stepenice i nalazi se na 90. mestu.  

Crna Gora je napredovala za jedno mesto, što znači da zauzima 104. poziciju Svetskog indeksa slobode štampe.

Autor: 021.rs