недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAREM: Upozorenje medijima da izveštavaju istinito i objektivno

REM: Upozorenje medijima da izveštavaju istinito i objektivno

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u skladu sa odlukom o proglašenju vanrednog stanja, upozorio je sve pružaoce medijskih usluga da su dužni da hitno prenesu saopštenja organa javne vlasti koja se odnose na ugroženost života, zdravlja, bezbednosti ili imovine.

REM je saopštio da mediji moraju da u izveštavanju obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i pravovremeno informisanje, a da naročito i odgovorno povedu računa o sprečavanju širenja dezinformacija, posebno onih u vezi sa pitanjima javnog zdravlja.
Mediji ne treba da prikazuju programske sadržaje koji mogu naškoditi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i maloletnika i moraju da poštuju zakonske obaveze u vezi sa dostojanstvom ličnosti i pravom na privatnost.
Operatore elektronske komunikacione mreže za distribuciju medijskih sadržaja REM je obavestio da medijske usluge sa uslovnim pristupom, za koje im je izdata dozvola, ne učine dostupnim maloletnicima.
Izveštavanje o izuzetnoj pretnji po zdravlje predstavlja višestruki izazov za novinare i urednike svih elektronskih medija. Savet, zbog toga, poziva sve medijske profesionalce da se pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda u izveštavanju tokom vanrednog stanja„, navedeno je u saopštenju.
PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR