субота, април 20, 2024
NaslovnaINFORazvija se sistem koji će obuhvatiti više od 20 elektronskih servisa iz...

Razvija se sistem koji će obuhvatiti više od 20 elektronskih servisa iz oblasti zdravstva

Uputi, recepti i bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge u naredne četiri godine biće u potpunosti dostupne na klik građanima Srbije, zahvaljujući Programu digitalizacije u srpskom zdravstvenom sistemu za period 2022-2026, koji je na predlog Ministarstva zdravlja usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade.

Program predviđa sveobuhvatnu digitalizaciju procedura i umrežavanje ustanova u državnom, vojnom i privatnom zdravstvu u jedan sistem, kroz dalji razvoj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Svaki pacijent imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa svim ličnim zdravstvenim podacima, u koji će uvid imati lekari koje posećuje, što će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, unaprediti rezultate lečenja, smanjiti liste čekanja, nepotrebno ponavljanje analiza, vraćanje kod lekara opšte prakse po nove upute i slično – objašnjavaju iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Cilj je da se digitalizacijom zdravstvenog sistema osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita, a da putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije, koje je razvilo Ministarstvo zdravlja, najmanje dva miliona građana dođe do zdravstvenih usluga. Tim povodom, za pružanje elektronskih usluga biće obučeno čak 100.000 zdravstvenih radnika.

– Cilj programa je, između ostalog, da omogućimo specijalistima da izdaju upute za dalje lečenje čime bismo smanjili broj nepotrebnih vraćanja kod lekara opšte prakse za gotovo 10 miliona godišnje odnosno sedam dnevno po lekaru. Takođe, većim korišćenjem telemedicine, svaki lekar bi tokom godine smanjio broj pregleda u ordinacijama za 1.100 što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom – ocenila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, koji je pomogao u procesu izrade programa.

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlima osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama.

Uspešnom dijagnostifikovanju i lečenju doprineće obrada i analitika velike količine informacija uz podršku veštačke inteligencije.

U razvoju programa učestvovalo je više od 60 stručnjaka.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR