недеља, јул 14, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEPrvi sneg očekuje se 8. decembra

Prvi sneg očekuje se 8. decembra

Cela Evropa će se narednih dana suočiti sa ekstremnim vremenskim prilikama, a crveni meteoalarmi su već izdati u Francuskoj i Italiji zbog razorne oluje koja je “protutnjala” kontinentom, piše BBC Weather.

U Velikoj Britaniji je već pao sneg koji je izazvao haos u saobraćaju, a meteorolozi predviđaju da će pasti ekstremna količina kiše, veća od 400 mm za manje od 48 sati.U Italiji se očekuje veliko nevreme za vikend, pa postoji velika mogućnost da se Venecija opet poplavi.

Olujno vreme će se širiti na istok preko Sredozemlja tokom sledećih nekoliko dana.

To je sve zbog niskog pritiska na istoku Francuske. On stvara bujnu kišu širom Italije i južne Francuske. U nedelju uporne kiše doneće rizik od poplave u Italiji i obilnih snežnih padavinau Alpima. Napadaće preko dva metra snega u pojedinim delovima ovog planinskog masiva, a jaki vetrovi duvaće kroz Jadran”, kaže BBC-jev meteorolog.Na severu Evrope, u Skandinaviji očekuje je hladno vreme i više snega.

Velike snežne padavine povećavaju i rizik od lavina, a prognoze kažu da će Italija i Francuska videti “ekstremnu količinu snega za samo 36 sati“.

Prvi sneg u nižim predelima Srbije očekuje se 8. decembra, ali će se zbog visokih temperatura odmah otopiti.

Sneg koji će pasti početkom sledećeg meseca, neče se zadržati u nižim krajevima, a formiranje snežnog pokrivača moguće je samo u planinskim predelima.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR