среда, мај 29, 2024
NaslovnaINFO„Prikane, ne čitamo ti misli, daj migavac“

„Prikane, ne čitamo ti misli, daj migavac“

Svedoci smo da mnoga pravila saobraćaja na ulicama Srbije ali i šire ne znaju čak ni vozači sa višedecenijskim iskustvom. Upravo zbog nepoštovanja brojnih pravila, na pitanje da li je u saobraćaju pristuna kultura vozača, mogla bi se voditi višečasovna debata.

Nervozni, netolerantni i bahati vozači svakodnevno pune stranice crne hronike. Šta nam se to desilo, šta je uzrok tolike netrpeljivosti i agresije? Vozači više ne koriste migavce iako za to postoji kazna, gledaju u mobilne telefone, infotejment sisteme, voze zaustavnom trakom, ukratko – baš ih briga za ostale učesnike u saobraćaju, a znaju da eksplodiraju u milisekundi.

Dok smo za volanom, svakom od nas neko zagorčava život. Međutim, da li se ponekad pogledamo u ogledalo i zapitamo – nerviramo li i mi druge vozače? Sajt Polovni automobili analizirao je šta sve izluđuje prosečnog vozača u Srbiji, na jedan drugačiji način.

Jedan od učesnika na društvenoj mreži Reddit postavio je pitanje “Šta vas nervira u saobraćaju u svim aspektima vožnje” i usledilo je više od 200 komentara i navođenja primera zašto doživljavaju nervni slom dok su za volanom, zbog poteza i ponašanja ostalih vozača.

“Prikane, ne čitamo ti misli, daj migavac”, odgovor je jednog učesnika rasprave na pitanje zašto je davanje (ne)migavca na prvom mestu primera saobraćajne nekulture, dok je drugi u svom komentaru na to takođe jasan – “migavac se ne uključuje da zadovoljiš formu, nego da pokažeš ostalim učesnicima u saobraćaju svoje namere. Dobar vozač u saobraćaju je onaj koji je predvidiv”. Mnogi učesnici diskusije, kao primere, navode i “ubacivanje” vozača u njihovu traku bez migavca, što pogotovo na kratkim distancama predstavlja ivicu sudara.

Upotrebu sirene tokom vožnje, pogotovo za svaku sitnicu, većina diskutanata na ovu temu ocenjuje kao “izliv besa i frustracije”.

Jedan od njih, zbog toga, navodi da bi “uveo šoker za svaki put kad stisneš trubu, pa da vidiš kako bi birali samo najbitnije povode”, drugi zapaža vozače koji su treći, četvrti ili dalje u redu na putu koji nema prednost i trube jer se propušta saobraćaj, dok treća ističe da je alergična na sumanuto leganje na sirenu kad god nekom nešto nije po volji, navodeći primer da joj vozač svirao jer je stala da propusti sanitet hitne pomoći pod rotacijom!

“Svako ko trubi autu sa slovom P ili Auto školi zaslužuje posebno mesto u paklu”, poruke je sledećeg komentatora, na šta se nadovezuje post početnice za volanom koja kaže da je vožnju položila pre godinu dana, da ima probnu dozvolu i naravno oznaku P na automobilu.

– Nervira me što ljudi nemaju ni malo empatije za početnike, pa kad god se odlučim da uđem u kola doživim par nervnih slomova u najavi. Trube ako ne krenem iste sekunde na žuto, ne daju migavac i seku me i ubacuju mi se što me užasno plaši i frustrira. To sa migavcem možda me i najviše nervira, jer još uvek nemam iskustva da procenim nečije ponašanje. Takođe, jako me nervira i brza vožnja, svi negde žure, jure, pa se još i ljute i ablenduju kada vozim ograničenje sa probnom, kao da će tih par minuta da im promeni život – napisala je korisnica Reddita u svom postu, praktično obuhvatajući na sopstvenom iskustvu sve pobrojane primere nekulture u saobraćaju.

Neki tipični modeli ponašanja koji se svakodnevno mogu videti na našim putevima. Bacite pogled na listu, pa dajte i svoje mišljenje o vozačima koji vam najčešće izazivaju stres. Da li su to oni koji:

– Nikada ne daju migavac (ili sva četiri)
– Zaslepljuju vas nepodešenim farovima
– Zaslepljuju vas imitacijama ksenonskih farova
– Vuku se levom trakom na autoputu, nerviraju vas, i nemaju pojma da ona služi samo za preticanje
– Voze se iza vas „branik uz branik“ kako biste vi ubrzali
– Sanjare na semaforu, pa krenu 5-6 sekundi nakon što se upali zeleno
– Ne ispuštaju mobilni iz ruke
– Zaustave se na sred ulice i izađu da kupe cigarete bez davanja migavca Iznenada se zaustave i tek onda daju sva četiri migavca
– Zauzmu dva parking mesta
– Stanu na pumpu da natoče gorivo, pa onda pola sata razgledaju časopise
– Kupe Audi A6 iz 1998. i glume opasne momke
– Ne znaju paralelno parkiranje (ali ne odustaju ni posle 10 minuta)
– Parkiraju na ulici iako imaju i dvorište i garažu Gestikuliraju i gledaju u suvozača dok voze

Primera ima još mnogo…

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR