недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOПредизборна кампања у завршној фази, ближи се изборна тишина

Предизборна кампања у завршној фази, ближи се изборна тишина

Предизборна кампања за републичке, покрајинске, београдске и локалне изборе у Србији улази у завршну фазу, а у четвртак у поноћ на снагу ступа изборна тишина која се завршава у недељу у 20.00 часова са затварањем бирачких места.

У недељу, 17. децембра, своје бирачко право моћи ће да искористи 6.500.165 уписаних бирача на једном од укупно 8.273 бирачка места.

Срби са Косова и Метохије гласаће на бирачким местима на југу централне Србије – у Врању, Куршумлији, Рашкој и Тутину.

Грађани који су се пријавили за гласање у иностранству то могу да учине на 81 бирачком месту која ће бити отворена у 31 земљи.

Због временске разлике у суботу ће бити организовано гласање у Португалији, Уједињеном Краљевству, САД и Канади, док ће се у осталим земљама гласати у недељу.

Бирачи који се налазе на одслужењу војног рока моћи ће да гласају на 36 бирачких места у више општина, а у заводима за завршење кривичних санкција биће отворено 29 места.

На републичким изборима гласачи ће моћи да бирају између 18 листа са укупно 2.817 предложених кандата за 250 места у парламенту.

За покрајинске изборе утврђено је 13 изборних листа, за изборе за Скупштину града Београда 14, а локални избори биће организовани у укупно 65 градова и општина.

У периоду изборне тишине од 14. децембра у поноћ, до 17. децембра у 20.00 часова, забрањено је да се медијима и на јавним скуповима објављују процене резултата избора, представљају кандидати или листе на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Закон о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђа новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица. Правила се односе на телевизију, радио, штампане медије и медијске интернет портале, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.

Сваки грађанин гласа на бирачком месту на којем је уписан у бирачки списак.

Бирачка места отварају се у 7.00, а затварају у 20.00 сати. Уколико се неко затекне на бирачком месту приликом затварања бирачког места или непосредно испред, биће му омогућено да гласа.

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе неки од личних докумената – важећу личну карту или пасош.

Рок за достављање позива за гласање грађанима истекао је јуче, а пожељно је, али не и обавезно да они на бирачком месту предају тај позив.

Након што се гласач потпише у бирачки списак, члан бирачког одбора му прска кажипрст десне шаке спрејом како би се између осталог избегла могућност да неко гласа више пута, јер се спреј открива лампом. Ако бирач одбије да му се спрејом обележи прст, бирачки одбор му не сме дозволити да гласа.

Сви бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом, немоћни и стари могу да гласају код куће или на неком другом месту ако обавесте бирачки одбор најкасније до 11.00 часова на дан гласања. Пре изборног дана о таквој потреби треба обавестити бирачки одбор, а најкасније на дан гласања када се одбор директно контактира.

Бирач који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача који ће уместо њега попунити гласачки листић онако како му бирач одреди.

Када приступите месту предвиђеном за гласање, потребно је да се упознате са садржајем гласачког листића који вам је уручен. Гласачки листићи садрже списак свих изборних листа које учествују на одређеним изборима. Гласа се тако што се заокружи редни број испред назива једне изборне листе за коју појединац жели да гласа.

Гласа се лично иза паравана који обезбеђује тајност гласања. Када гласач заокружи редни број испред назива једне изборне листе, гласачки листић треба да пресавије и убаци у гласачку кутију.

Уколико неко приликом обележавања гласачког листића погреши, не треба да брине. Сваки гласачки листић попуњен тако да се са сигурношћу може закључити за кога је бирач гласао је важећи.

На бирачким местима забрањено је коришћење мобилних телефона или других средстава комуникација, као и фото-апарата и камера.

У случају да некоме позив за гласање није достављен, односно глачу није познат број и адреса бирачког места, упитом на веб-презентацији Министарства државне управе и локалне самоуправе може проверити на ком бирачком месту гласа.

Закон о избору народних посланика прописује да се бирачко место одређује за гласање највише 2.500, а најмање 100 бирача, а исто правило важи и за иностранство.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR