недеља, 1 октобра, 2023
HomeINFOПотписан споразум у Белој кући

Потписан споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписали су у Белој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

Вучић: У овом споразуму немамо чега да се стидимо

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала косовску независност, изјавио је председник Вучић.

„Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум“, рекао је Вучић.

Додао је и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за економију, да је говорио о Фонду за развој. 19:07

Вучић: Шаховска минијатура око израелског признавања КиМ

Председник Вучић је рекао да су домаћини две делегације мислили да ми треба да позовемо Израел да признамо независност Косова.

„На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Ми смо рекли да то не може да буде за нас суи генерис. Ми смо Израелу понудили и рекли да ако будете пиоштовали Србију ми ћемо за годину дана да пребацимо амбасаду код вас. А ми не учествујемо у ономе што су потписали Американци и Албанци“, казао је Вучић. 19:03

Договорен мораторијум у трајању од годину дана

Председник Вучић је истакао да је Приштина навела да ће због тога да имају кризу владе јер годину дана нема чланства ни у једној међународној организацији, нема признавања.

„То је потврдио и Гренел, као што и ми у тих годину дана не тражимо отпризнавање“, навео је Вучић.

САД ће гарантовати спровођење судских одлука о манастирима

Договорена је, наводи преддседник Вучић, заштита и промовисање слобода религија и посебно заштиту религијских објеката и имплементацију судских одлука које се тичу СПЦ.

„Овим смо добили да САД кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се судске одлуке спорводити у дело за наше верске објекте на Косову и Метохији. То се односи и на Пећку патријаршију и за Дечане“, напоменуо је предсдник Вучић.

Са САД заједно студија о Газиводама

Председник Вучић рекао је да су се две стране слажу да ће да раде заједно са САД на физибилити студији која ће да подели Газиводе.

„Ми у овом тренутку немамо ни киловат струје са Газивода. Како года да то поделимо и ми ћемо да добијемо. Зато су се они и свађали. Веома је важно да Американци ураде и физибилити студију“, навео је председник Вучић.

Вучић: Такси више нема

Председник Вучић изјавио је да је приштинска делегација рекла да ће све да потпише само да се врати тачка 10.

„Хоти је на томе десет пута инсистирао. Они су се обавезали својим уговором са Американцима да ће да приступе мини-Шенгену. Тиме ћемо да обезбедимо слободан проток људи, капитала, услуга. То је за све нас од фантастичног значаја. Такси више нема“, казао је председник.

Отварање Фонда за развој САД у Србији

Председник Вучић изјавио је да је само за Србију предвиђено отварање фонда за развој САД, а тога нема за било кога другог у региону.

„То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама. Показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом. Американци ће са нама радити пројекте“, истакао је председник Вучић.

Вучић: Ово је билатерални споразум

Председник Србије рекао је да је потписан билатерални споразум са САД.

„Ово није трилатерални споразум, већ билатерални споразум који је Србија потписала са САД. Трећа страна није призната као субјект међународног права, што је за нас било веома важно“, нагласио је Вучић. 

Указао је и да свих 16 тачака споразума нису исте за Београд и Приштину. 

Вучић позвао Трампа да посети Србију

Председник Вучић рекао је у Овалној соби да му је огромна част што је ту.

„Стварно сте се потрудили и ангажовали. Посветили сте се стабилизацији овог региона и желим да донесете мир овом региону. Ми нисмо решили наше проблеме и даље постоје разлике између нас, али ово је корак напред. Нисмо говорили о многим ставкама које смо данас потписали. Још једном захваљујемо председниче“, рекао је Вучић.

Позвао је Трампа да посети Србију.

„Дођите у Србију и видећете да ћемо вас врло благонаклоно примити“, казао је председник Вучић.

Трамп: За овакав споразум биле потребне деценије

Амерички председник Доналд Трамп оценио је, после потписивања споразума у Белој кући, да су за овакав потез биле потребне деценије.

„Верујем да ће се десити изванредне ствари, а Америка ће се отворити према обема странама. Економија може зближити људе, ови људи су урадили одличан посао“, рекао је Трамп.

Амерички председник је посебно истакао улогу Ричарда Гренела у процесу који је претходио постизању споразума. „Он их је зближио“, рекао је амерички председник.

Вучић: Одличан састанак са Трампом

„Одличан састанак са председником САД Доналдом Трампом у Овалној соби“, написао је Александар Вучић на Инстаграму. https://www.instagram.com/p/CEuIteypPb1/embed/captioned/?cr=1&v=12&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.rts.rs&rp=%2Fpage%2Fstories%2Fci%2Fstory%2F1%2Fpolitika%2F4069354%2Fsastanak-bela-kuca-vucic-razgovor-tramp-vasington.html#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A3939%2C%22ls%22%3A3193%2C%22le%22%3A3716%7D 18:11

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR