недеља, јун 23, 2024
NaslovnaCRKVE I MANASTIRIПоштанска марка за јубилеј Милешеве

Поштанска марка за јубилеј Милешеве

Пошта Србије се емисијом пригодних поштанских марака „800 година манастира Милешева” које пушта у оптицај 25. септембра придружује обележавању великог јубилеја ктиторског дела Краља Владислава и бисера средњевековне српске архитектуре.

Пошта је ово издање приредила уз стручну сарадњу Српске православне цркве и Епархије милешевске.

Манастир Милешева део је европске и светске културне и хришћанске баштине. Чувен је по фрески Белог анђела, који на Христовом гробу објављује васкрсење Христово и по гробу Светог Саве. Један је од симбола преживљавања српског народа, више пута рушен и обнављан.

Емисија „800 година манастира Милешева“ садржи поштанску марку номинале 27 динара у шалтерским табацима од 20 комада, штампаној у тиражу од 25.000 примерака, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Мотиви на марки су Манастир Милешева и Бели анђео, детаљи фреске Мироносице на гробу Христовом. Уметничка реализација издања дело је Надежде Скочајић, академске графичарке „Србијамарке“.

Ове године обележава се и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а јубилеј је пропраћен и пригодним издањем марака Поште Србије од 13. јуна.

Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR