недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaINFOPoruka reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Seada Nasufovića,povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Poruka reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Seada Nasufovića,povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

1. april 2022. / 30. šaban 1443. godine po HidžriHvala Allahu, Vladaru Dana vjere, samo se Njemu klanjamo i od Njega pomoć tražimo, Koji je čovjeku, toj maloj šaci zemlje, podario iman i srce u kojem se krije čitav svemir.Salavat i selam Resulullahu, njegovoj časnoj porodici, svim ashabima i onima koji ga vole više od sebe, u broju dana i noći, u broju kapi kiše, u broju meleka, zvijezda na nebu, praha na zemlji, u broju otkucaja naših srca, od dana stvaranja do dana posljednjega. Amin!Draga braćo i sestre, po Takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije, večeras počinje mjesec Ramazan u 1443. hidžretskoj, odnosno 2022. miladskoj godini. Ramazan će trajati 30 dana; prvi dan posta je sutra, 2. aprila, a Ramazanski bajram je 2. maja 2022. godine.Radujemo se mjesecu Ramazanu, kao što su mu se radovali i oni prije nas.

Veličanstven je to mjesec; jedini po imenu spomenut u Kur’anu, jer je baš u njemu Kur’an spušten na srce Poslanika Muhammeda, alejhis-selam, a u Kur’anu je spušten lijek za srce vjernika.Sve i svako ima svoju kapiju, a Ramazan koji provedemo u postu jeste kapija srca i duše, uma i razuma, ali kapija Rejjan, jedna od osam džennetskih kapija, otvorena je svakom postaču koji hrli milosti Božijoj, čije će vječno boravište biti beskonačni raj-džennetski perivoji.Post je besprimjeran amanet, jedinstven po svojoj natprirodnoj biti, po svom trajanju i primjeni kod naroda prošlih kojima je bio naređen kao i nama danas, te nas tako živo povezuje kroz vrijeme i prostor učeći nas da je svaki čovjek jednak drugome i drugačijem čovjeku, a bolji je i plemenitiji onaj koji je Allaha više svjestan i koji Mu je više vjeran.Savremeni čovjek ratuje, mrzi, munafiči i spletkari, ali i ubija drugog čovjeka da bi osvojio ili dobio nešto od ovoga prolaznoga života i svijeta; čitav svoj kratki životni vijek provodi u takvom naporu.

Na kraju ako i dobije ono za čim žudi, prekasno shvati da samo privremeno posjeduje u svojim rukama ono što će ga u vječnu propast odvesti. Živa je istina da vjernik ne može biti terorista, niti da terorista može biti vjernik, zato se kao postači moramo trajno osloboditi svake vrste nasilja, terora, ekstremizma: prema sebi i svom bračnom drugu, prema svojim roditeljima i djeci, ali i prema svakom drugom živom biću.Pred nama je vrijeme i prilika da nam Kur’an i Šehri-Ramazan, zajedno sa našim namazom i postom, budu društvo i svjetlo u kaburskoj samoći i mraku, da nam budu i naši svjedoci na Sudnjem danu da smo bili dobri ljudi, Allahu pokorni, Poslaniku Muhammedu, alejhis-selam, odani, in šaa Allah!U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Šehri-Ramazana.Ramazan-šerif mubarek olsun!Reis-ul-ulema Islamske zajednice SrbijeSead NASUFOVIĆ

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR