субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOPoreska uprava: Neizdavanje računa možete da prijavite preko aplikacije

Poreska uprava: Neizdavanje računa možete da prijavite preko aplikacije

Ako fiskalni račun nije ispravan ili ako nije izdat račun prilikom kupovine, kupci mogu podneti prijavu o nepravilnosti u poslovanju firme, pisanim putem ili pozivanjem kontakt centra Poreske uprave.

Takođe, to može učiniti i preko besplatne mobilne aplikacije Poreski alarm, saopštila je Poreska uprava.

Poreski alarm je naziv besplatne aplikacije za pametne telefone posredstvom koje poreski obveznici Republike Srbije mogu odmah po nastanku odnosno uočavanju bilo koje poreske nepravilnosti da podnesu prijavu Poreskoj upravi Republike Srbije.

Građani mogu da prijave nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata koje se odnose, pre svega, na neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti koje uoče u poslovanju privrednih subjekata.

Korisnik prijavu može podneti anonimno ili se identifikovati u zavisnosti od toga za koju se opciju opredeli.

Korisnici aplikacije automatski dobijaju elektronsko obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave, koja je odmah po podnošenju vidljiva i u sistemu Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srbije će u slučaju osnovanosti i potpunosti podnete prijave, preduzimati mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i sankcionisati svako ponašanje koje nije u skladu sa poreskim propisima.

Fiskalni račun je dokaz da je za određenu kupovinu obračunat i plaćen porez. Promet preko nove fiskalne kase evidentira se odmah u sistemu Poreske uprave. Fiskalni račun sadrži QR kod. Građani mogu skeniranjem tog koda na fiskalnim računima da provere ispravnost računa koji im je izdat. U slučaju da je račun ispravan građani dobijaju poruku da je račun proveren kojom se zapravo potvrđuje da je promet evidentiran u sistemu Poreske uprave.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR