среда, јун 19, 2024
NaslovnaINFOPopisano 5.300.000 građana

Popisano 5.300.000 građana

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović izjavio je da je do nedelje, 23. oktobra popisano 5.300.000 stanovnika.

Ostalo je još osam dana popisa, radimo i 31. oktobra do 20 sati uveče. Ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana. To je bio slučaj i 2011. godine i događalo se u regionu„, rekao je Korović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da malo zaostaje Beograd, pošto su drugačije navike ljudi jer manje vremena provode u stanu, duže rade, imaju više obaveza.

Ako zateknu u sandučiću da je popisivač bio, a oni nisu bili kod kuće, procedura je jednostavna jer postoji kontakt broj infocentra, a poziv je besplatan.

Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu„, istakao je on.

Korović je naveo kako je bilo situacija da se izađe u susret građanima i da se obavi popis preko telefona – u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu, ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.

On je napomenuo da, ukoliko popisivač naiđe na stan u kojem niko ne živi, da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan.

Građani često zovu i žele da se popišu baš u stanu u kome ne žive iz straha zbog poreza. Nema potreba za brigom, svi podaci dobijeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i nikad nijedno fizičko i pravno lice neće doći do tih podataka„, rekao je Korović.

On je naglasio da nije neophodno da u domaćinstvu budu svi članovi.

Predveđene su i kazne, kako je rekao, za popisivače ako prekorače svoja ovlašćenja, za članove popisne komisije ako takođe prekorače ovlašćenja i za građane koji odbiju da budu popisani ili daju pogrešne podatke.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR