четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOPomoć od 10.000 dinara dobija više od 130.000 prosvetara: Ko će sve...

Pomoć od 10.000 dinara dobija više od 130.000 prosvetara: Ko će sve biti obuhvaćen?

Nakon zdravstvenih radnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, na red su došli i prosvetni radnici, koji će između Uskrsa i 1. maja dobiti jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara.

no što je sigurno da će novac leći na žiro-račune učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, ali još nema zvanične potvrde da li će novac dobiti i predškolci i zaposleni na fakultetima, piše Euronews Srbija. U samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja kažu da su obavešteni da oni neće biti izostavljeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju uveče je najavio da će sektor prosvete dobiti jednokratnu pomoć države i da će biti obuhvaćeno 133.000 zaposlenih u obrazovanju. O tome se govorilo i pre izbora.

Foto: Pixabay Ono što je sigurno da će novac leći na žiro-račune učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, ali još nema zvanične potvrde da li će novac dobiti i predškolci i zaposleni na fakultetima, piše Euronews Srbija. U samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja kažu da su obavešteni da oni neće biti izostavljeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju uveče je najavio da će sektor prosvete dobiti jednokratnu pomoć države i da će biti obuhvaćeno 133.000 zaposlenih u obrazovanju. O tome se govorilo i pre izbora.

Da li su svi zaposleni od vrtića do fakulteta ušli u računicu države kada je u pitanju pomoć, još se ne zna. Naime na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete stoji da predškolske ustanove imaju 25.893 zaposlenih, osnovne škole 65.317, srednje 34.010, a u visokom obrazovanju 18.890, što je u ukupnom zbiru 144.110 zaposlenih.   Prvi put pomoć za prosvetne radnike   U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je ovo prvi put da su prosvetni radnici dobili pomoć države tokom pandemije kovida, iako su bili preopterećeni, radili su po ceo dan sa jednog grupom učenika onlajn, sa drugom uživo.    „Ovo je prvi put za vreme kovida da prosveta dobije pomoć i da nas je neko primetio. Zdravstveni radnici su u nekoliko navrata dobili jednokratnu pomoć, čak i vanredno povećanje plate„, kaže za Euronews Srbija Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.   Ona je dodala da bi najbolje bilo da se ustanovi sistem platnih razreda, te da učitelji i nastavnici ne moraju ništa jednokratno da primaju, već bi to bilo trajno rešenje.   Vrtići se finansiraju iz sredstava lokalnih samouprava, te se i ovog puta postavilo pitanje da li su i oni ušli u računicu države za pomoć.   „Na osnovu cifre koja se pominje od 133.000 zaposlenih, mislim da su tu ušli i zaposleni u predškolskim ustanovama. Nas ima oko 110.000 u osnovnim i srednjim školama i njih ima oko 25.000 i to je oko 135.000. Po mom mišljenju ovde nije uračunato samo visoko obrazovanje„, navela je Janković.   Pomoć i za zaposlene u vrtićima   U Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja kažu da su iz Ministarstva prosvete jutros dobili usmenu potvrdu da su za pomoć države uračunati i zaposleni u predškolskim ustanovama.   „Na prošlom sastanku ministar prosvete Branko Ružić rekao je da zaposleni u predškolskim ustanovama ne smeju da budu zaboravljeni. Poslala sam mu jutros mejl i zvao me je pomoćnik ministra da kaže da smo uračunati. To nam je bilo važno jer smo poseban izvor finansiranja, nas finansiraju lokalne samouprave„, pojasnila je Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.   Dodaje da je pomoć dobrodošla, ali da je važnije od toga da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun zarada zaposlenih u javnom sektoru, deo koji se odnosi na predškolske ustanove.   „To je trajno rešenje za nas. Prikupljamo potpise koje ćemo predati čim se formira nova vlada, jer je to jedini način da se zaštite zaposleni u predškolskim ustanovama. Ako vlada prihvati tu našu inicijativu, to bi državu koštalo nešto manje od pet milijardi dinara na godišnjem nivou„, pojasnila je ona.   Najpre su državnu pomoć od 10.000 dinara dobili zaposleni u zdravstvu polovinom januara ove godine. Zatim su početkom aprila pomoć u istom iznosu dobili zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a sada i zaposleni u prosveti.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR