уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFOPočela registracija poljoprivrednika preko eAgrara, do sada se prijavilo njih 12.400

Počela registracija poljoprivrednika preko eAgrara, do sada se prijavilo njih 12.400

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je počela registracija poljoprivrednika na platformu e-Agrar, odnosno elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava.

Ona je za RTS rekla da se od četvrtka do sinoć u 20 sati registrovalo 12.400 poljoprivrednika.

Njihov život će biti mnogo lakši po pitanju administracije„, rekla je Tanasković.

Prijava za subvencije za poljoprivrednike za narednu godinu kreće 3. aprila i to će biti prva subvencija za prvi kvartal za mleko i subvencije „po hektaru“, zatim se rade subvencije iz direktnih plaćanja.

Upitana o problemima mlekara, Tanasković je rekla da postoji realan problem velike količine mleka u zalihama kod prerađivača mleka, koji zbog toga spuštaju cene.

Ona je dodala da su u razgovoru sa konditorima ustanovili da to mleko uglavnom kupuju iz Evrope i to po ceni od 2,6 do 3,5 evra po kilogramu i da su sada subvencionisali do 710 dinara po kilogramu kako bi se oslobodili viška, da ne bi padala cena domaćih poljoprivrednih potrošača i da bi ugovori nastavili da traju.

Govoreći o prosipanju mleka, Tanasković je rekla da to nije način, jer proizvođač neće da prodaje mleko po ceni od 70 dinara po litru uz još 15 dinara subvencije po litru.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR