недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOOtvoreni Balkan startuje: Uskoro jedinstveno tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Otvoreni Balkan startuje: Uskoro jedinstveno tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Benefite „Otvorenog Balkana“ uskoro će osetiti i krajnji korisnici. Naime, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve „Otvorenog Balkana“ zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih prepreka.

Izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna na Ohridu“, rekao je Nenad Ðurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na panelu „Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region“ u okviru Open Balkan foruma koji je organizacija „Limbek“ održala u Beogradu.

Đurđević je naglasio da Privredna komora Srbije, sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, aktivno učestvuje i daje podršku vladama u sprovođenju inicijative Otvoreni Balkan kao i da je prioritet dalja primena ranije dogovorenih sporazuma.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije ističe da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative Otvoreni Balkan. Ovi organi bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa. On je naveo da je „Otvoreni Balkan otvoren za sve ekonomije regiona, uz poruku da samo zajedno možemo odgovoriti na izazove u poslovanju i privući strane investitore u region.

„Najvažniji cilj inicijative Otvoreni Balkan je da doprinese boljem životu građana regiona kroz omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ljudi i važno je da se ova inicijativa što više promoviše jer saradnja na ekonomskom nivou može da stvori snažne preduslove za politički napredak i saradnju“, zaključio je Ðurđević.

Izvor: blic.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR