петак, април 19, 2024
NaslovnaINFOОтпремљена помоћ за пострадале у Турској и Сирији

Отпремљена помоћ за пострадале у Турској и Сирији

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у суботу 11. фебруара 2023. године, испред Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, уручио је део помоћи пострадалима у разорном земљотресу у Турској и Сирији, коју су за ово кратко време сакупили Епархија милешевска, братство храма Светог Василија Острошког и Коло српских сестара.

Владика је помоћ уручио представницима Исламске заједнице из Пријепоља, који су се одмах одазвали на позив из Епархије, а који ће прикупљену помоћ проследити тамо где буде најпотребнија.

Предајући помоћ Преосвећени је рекао: – Ово је време када највише учимо о животу, ово су лекције живота. Ово време и ови догађаји нас најјасније подсећају да имамо заједничког Творца, чијем промишљању је најкорисније да се поверимо. Кризе кроз које пролазимо сада најевидентније нам говоре да је време када треба да саберемо своје најбоље особине које имамо, сви житељи планете. Да дамо место оном што је у човеку најбоље и да се тиме односимо једни према другима и да на основу тога уређујемо наше животе.

– Господ Христос нас позива да умножавамо Богољубље и човекољубље, и то јесу основне особине правих хришћана. По Јеванђељу је тако и планирано да се уређују међуљудски односи и људски живот, и у срећи и у несрећи, у свима приликама.

– Нама, православним Србима, у ово време страдања, ова прилика да учествујемо у нечему што је најхуманије и најбоље, јесте на радост што се заједнички можемо супротставити несрећи. Страдање било којег људског бића на планети доживљавамо као своје.

– Овом приликом поздрављамо све оне грађане Републике Србије који се већ налазе тамо, на простору захваћеном земљотресом, ватрогасце, спасиоце страдалих и повређених људи, и желимо да се и ми, на овакав скромни начин, придружимо њиховом хуманом делу. У нашим молитвама су сви који страдају.

Преузимајући помоћ, да би је проследили најпотребитијима, Хамза ефендија Ровчанин је нагласио да су ових дана сви грађани Пријепоља положили тест доброчинства и љубави. Јер смо сведоци колико су се Пријепољци потрудили да притекну у помоћ, и са колико љубави, не гледајући ни на веру ни на нацију.

Помоћ прикупљена за ово кратко време, и овом приликом послата, је само део помоћи која ће у наредним данима бити прослеђена пострадалима у Турској. Део помоћи који је прикупљен у новцу биће уручен за пострадале у Сирији пошто они због ситуације у којој се тренутно налазе нису у могућности да примају помоћ у намирницама и роби. И свакако на овоме се неће стати него ће Епархија милешевска и даље настојати да ублажава невоље и страдања свих људи погођених разорним земљотресом у Турској и Сирији, без обзира на њихову веру или нацију.

http://milesevskaeparhija.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR