недеља, јул 14, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEOdustaje se od prodaje memorijala "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja

Odustaje se od prodaje memorijala „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika odustala je od prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci, 300 kilometara jugozapadno od Beograda, nedelju dana pre nego što je kompleks trebalo da se nađe na javnoj licititaciji 28. februra.

Prvobitno se u oglasu za prodaju Ugositeljsko-turističkog preduzeća Putnik iz Prijepolja u stečaju, koja je zakazana za 28. februar, našao i Memorijalni kompleks „Boško Buha“, podignut na mestu gde je stradao narodni heroj iz Drugog svetskog rata, a koji je u vlasništvu tog preduzeća.

Danas je, međutim, objavljeno obaveštenje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se od prodaje memorijalnog kompleksa, odnosno „celina 2 i 3“, u čijem su sastavu spomenik Bošku Buhi, Pionirski dom i Spomen dom Boško Buha, odustaje, te da će na licitaciji 28. februara biti ponuđena camo „celina 1“, odnosno hotel koji je takođe u vlasništvu preduzeća Putnik.

Iz prodaje su izuzeti Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije i Spomen-dom „Boško Buha“ koji je sagrađen od „pionirskog dinara“, paviljoni za smeštaj gostiju i dve vile, i zemljište u okviru kompleksa na visoravni pored puta Prijepolje-Pljevlja, blizu graničnog prelaza ka Crnoj Gori.

Prvobitni oglas za prodaju memorijalnog kompleksa rasplamsao je rasprave na društvenim mrežama, ali i aktivizam građana koji su pokrenuli peticiju „Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa Boško Buha“. Onlajn peticiju do sada je potpisalo više od 840 građana, među kojima je i 55 javnih ličnosti i stručnjaka iz oblasti istorije, muzeologije, umetnosti, i pedagogije.

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ dobio je status nepokretnog dobra od izuzetnog značaja Odlukom Narodne skupštine SR Srbije iz 1987. godine, kojom su zabranjeni su svi radovi koji ga mogu na bilo koji način ugroziti. Na teritoriji opštine Prijepolje takav status zaštite ima još samo manastir Mileševa.

Sve do raspada Jugoslavije, Memorijalni kompleks „Boško Buha“, podignut na mestu gde je 1943. godine u četničkoj zasedi stradao najmlađi narodni heroj Jugoslavije, bila je jedno od najposećenih mesta gde su se smenjivale đačke eskurzije. Posle Kragujevca, to je bio najposećeniji memorijalni centar u Srbiji.

Od 1991. godine ova destinacija je izbrisana iz školskog programa. Nakon raspada Jugoslavije, u memorijalnom kompleksu jedno vreme su boravile izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Već odavno su svi objekti na Jabuci zatvoreni i zapušteni.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR