субота, јун 22, 2024
NaslovnaPRIBOJОдржана едукација у Прибоју на тему енергетске ефикасности за запослене у школама

Одржана едукација у Прибоју на тему енергетске ефикасности за запослене у школама

У Хотелу Лим у Прибоју, као и у више од 10 градова у Србији, у уторак 16. априла 2019. године, одржана је едукација за запослене у школама на тему енергетске ефикасности. Обуку је организовала Привредна комора Србије уз подршку ресорних министарстава, Сталне конференције градова и општина, локалних самоуправа и Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта „Енерегетска ефикасност у зградарству“.

Повод едукација је чињеница да у више од 16 000 јавних зграда у Србији, међу којима су школе и обданишта, постоје велики потенцијали за уштеду енергије, и то не само кроз реконструкцију засновану на принципима енергетске ефикасности, већ и примену знања. Циљ едукације је да допринесе промени свести, понашања и односа према ефикасном коришћењу енергије.

“Поред улагања у енергетски ефикасне реконструктивне мере, значајан фактор енергетске ефикасности је знање. Да би се улагања исплатила веома је важно да они који одржавају инфраструктуру, њоме управљају или је користе, познају и примењују могућности за уштеду енергије. Примери најбоље праксе развијених европских земаља указују колико је важан домаћински однос при употреби енергије и да је могуће остварити значајне уштеде применом чак и једноставних мера енергетске ефикасности,“ рекла је тим поводом Свјетлана Ђокиц, виши пројектни менаџер ГИЗ-а.

Пројекат „Енергетска ефикасност у зградарству“, објаснила је Ђокић, поред великих потенцијала за уштеде у школама и вртићима, у виду има и значајан утицај примене мера енергетеске ефикасности на смањење емисије ЦО2 и заштиту животне средине. „Заједничко деловање свих актера у овој инцијативи је од круцијалног значаја,“ закључила је Ђокић.

Идеја едукације је да ће, уколико су информисани и прате достигнућа и новине важне за успешно функционисање школе, директори утолико брже и лакше омогућити да нове идеје и иновативни приступи буду примењени у школи којом руководе. Са друге стране, наставници, то јест стручни сарадници, у прилици су да, по повратку са обуке, омогуће ширење знања и развијање енерегетски ефикасних навика код запослених у колективу.

Предавач на обуци у Прибоју била је Маја Стешевић, а да би се полазницима пружило што више информација и примењивих идеја за рационално коришћење и уштеду енергије, у програм обуке укључена су и веома конкретна упутства – од тога како се правилно проветрава учионица, до тога колико се може уштедети ако се на крају дана искључе сви извори енергије као што су осветљење и компјутери.

“Обука за директоре школа, као и претходна обука за домаре у школама, помоћи ће корисницима ових јавних објеката да смање рачуне, који се плаћају из локалног буџета. На тај начин у градској каси ће остати више новца за даља улагања у циљу конфора и квалитета живота свих грађана, а посебно деце,” закључио је Марко Јањушевић, енергетски менаџер општине Прибој и захвалио се ГИЗ-у и ПКС-у на подршци у овом случају, али и осталим активностима општине Прибој у области енергетске ефикасности.

Пројекат „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, који спроводи ГИЗ, има за циљ повећање енергетске ефикасности у јавним зградама са фокусом на 6500 школа и вртића. У оквиру овог пројекта, између осталог, израђене су Национална типологија школа и Национална типологија вртића, креиран је и приручник за наставнике “Играј за енергију” и истоимена друштвена игра намењена ученицима виших разреда основних школа, који ће им послужити да се детаљније упознају са предностима примене принципа енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

“Поносни смо на резултате који су за кратко време остварени у овој области. Веома је важно што су за „исти сто“ сели представници свих релевантних националних институција са идејом и жељом да се унапреди енергетска ефикасност у школама и вртићима. Истовремено, спроводимо програме обуке за домаре, директоре и запослене у школама и вртићима, као и едукативне кампање за децу. У оба ова процеса закључак свих актера је исти – енергетску ефикасност треба посматрати као инвестицију, а не као трошак. Улагање у енергетску ефикасност, осим уштеда, води ка побољшању услова живота и вишем нивоу конфора,“ закључила је Ђокић.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR