субота, јун 22, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKОдржан састанак малинара и малих хладњачара, ово је њихово обраћање јавности и...

Одржан састанак малинара и малих хладњачара, ово је њихово обраћање јавности и државном руководству

У Ариљу је  (јуче) 17.6. 2023 одржан састанак Удрузења малих хладњаца и великих произвођача малина Насе воће Србија и донети су слећи закључци:

1. Хитно да се убрза одобравање кредита у банци Поштанска штедионица по једноставној процедури и залогу малине са личним меницама за добијање кредита а намена је исплата произвођача и добављача.

2. Приоритет да се кредит одобри хладњачама у року ид 10 дана, онима које имају одрешђену количину малина на лагеру у сопственој хладњачи и имају пријављено дуговање РПГ и добављачима репроматеријала који је коришћен за производњу и прераду малина.

У другом кругу одобравања да се одобравају кредити хладњачама које су исплатиле малину произвођачима ,а имају малину на лагеру до 100 тона. Средства се морају наменски користити за исплату произвођача малине рода 2023. године.

Након тога могу се одобравати кредити малим хладњачама које имају проблем ако су продале малину и имају дуг ка производђачима и добављачима , ако имају додатне гаранције.

Подсећа се да је све ово последица поремећаја на тржишту у сезони 2022. године.

3.Одлука на нивоу Удружења, а тиче се територије од Сурдулице преко Ариља до Дрине:

Ограђујемо се од било каквог утицаја политизације у малинарству  које је у претходном периоду нанело велику штету малинарима.

Такође се једногласно противимо економском исцрпљивању и тихом банкроту малих хладњача. Медијској хајци  малих хладњача у јавности од стране како појединаца тако и групација јер наша групација је са нашим произвођацима са којима радимо дуг низ година колатерална штета и слободно можемо рећи део пројекта који је спроведен од стране одређених учесника у откупу малине.

Ова групација је деценијама носилац производње, сабира и прераде малине.

4. Одлука на нивоу Удрузења Насе воће Србија: До 25.6.2023. године биће донет план учешца у откупу и сабиру малине у сезони 2023.

Одлука о начину продаје малине из залиха из 2022. ходине где сада видимо да имамо лагер малине  5000 т са квалитетом који ниједна групација нема тренутно у Европи, а сведоци смо да  сада малина која се бере није у квалитету и у плавним подручјима биће присуства разних примеса.

Тражимо да се хитно мобилишу Опстине и ПСС Службе да оду на терен и помогну санирању ове незапамћене непогоде.

5. У најкраћем року да се одрже састанци где ћемо ми дати насе предлоге и захтеве а ради одрзивости малине у Србији и економском опстанку наших породица. Састанци могу бити у Министарству пољопривреде, кабинету Премијерке или Председника Србије.

Сви дописи су предати за ове Институције 16.6.2023 године.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR