Odlični odnosi Islamske zajednice i Pravoslavne crkve u Prijepolju

Dana 10. juna 2021. na poziv Eparhije mileševske upućen Islamskoj zajednici, svečanosti povodom praznika hrama manastira Mileševe, prisustvovao je imam Hamza efendija Rovčanin. Svečanosti su prisustvovali: novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, predsjednik opštine Prijepolje g. Vladimir Babić, član opštinskog vijeća zudužen za odnose sa vjerskim zajednicama g. Zoran Petrić, predstavnici lokalnih vlasti Priboja, Nove Varoši, Sjenice i Pljevalja, kao i mnogi drugi predstavnici političkog, javnog i kulturnog života. Nakon kulturno-umjetničkog programa koji je održan u manastirskom kompleksu, u riznici je upriličen svečani ručak za sve goste.

Efendija Rovčanin se na poziv domaćina na ručku obratio okupljenima, upućujući svoje lične i prenoseći pozdrave i čestitke glavnog imama Prijepolja dr Nadira ef. Dacića koji je zbog službenih obaveza izostao. Efendija Hamza Rovčanin je posebno pozdravio uvaženog domaćina Episkopa mileševskog g. Atanasija ističući da su svi naši vjerski objekti i obje naše vjerske zajednice neprocjenjivo bogatstvo koje nam valja zajednički očuvati i poštovati i izražavajući želju da se saradnja Islamske zajednice i Pravoslavne crkve još više unaprijedi.

Ovakvi susreti su odraz odličnih odnosa i međusobnog poštovanja koje u Prijepolju gaje Medžlis IZ-e Prijepolje Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Eparhija mileševska Srpske Pravoslavne Crkve, kao tradicionalne vjerske zajednice u Srbiji. Takvi odnosi su u skladu sa učenjem naših vjera i u skladu sa duhom našeg Prijepolja koje je po tome od davnina poznato i mnogima može poslužiti kao svijetli primjer.

Medžlis Islamske zajednice Prijepolje (Rijaset IZS)