недеља, јул 14, 2024
NaslovnaSRBIJAОд понедељка пријаве пензионера за рехабилитације у бањама

Од понедељка пријаве пензионера за рехабилитације у бањама

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање позвао је пензионере, чије пензије нису више од 26.324 динара, да се у периоду од 6. па до 21. маја, пријаве за одлазак на бесплатану десетодневну рехабилитацију у једној од 24 бање.

Осим износа пензије, услов за пријаву је и да пензионисана лица немају друга лична примања и да нису користили бесплатан боравак о трошку Фонда у последњих пет година.

Уз пријаву, како су навели у Фонду, потребно је да се приложи последњи пензијски чек или Пензионерска картица, уколико ју је корисник већ преузео, доказ о висини пензије остварене по међународним уговорима, расположива медицинска документација и изјава где желе да користе рехабилитацију, преноси Танјуг.

У бесплатану рехабилитацију укључени су трошкови превоза у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда, а Фонд ће сносити трошкове за пратиоца детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот и рад, док ће и слепи пензионери који добију рехабилитацију о трошку Фонда имати и пратиоца коме ће боравак такође бити бесплатан.

Фонд сноси трошкове смештаја у бањи, пун пансион, а уговорима са сваком бањом појединачно прецизиран је обим терапија које сваки корисник мора да добије, чиме је обезбеђено да рехабилитација буде у сваком појединачном случају прилагођена потребама пензионера.

Пензионери ће, током боравка у бањама бити потпуно медицински збринути, што подразумева лекарски преглед, ЕКГ, лабораторијске анализе, специјалистичке прегледе и визите одељењских лекара, као и најмање три врсте терапија у зависности од оцене лекара и области за коју је одређена бања специјализована.

Пријаве се подносе организацијама корисника пензија, према месту пребивалишта, а корисници са територије Косова и Метохије са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије Космета, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта.

Након примања пријава правиће се ранг листе и то за старосне, инвалидске и породичне пензионере, а на редослед на листама утицаће висина пензије, дужина стажа осигурања, дужина коришћења пензије, остварено право на туђу негу и помоћ и остварено право на породичну пензију.

Како је саопштио Фонд, под једнаким условима, предност ће имати старији корисник пензије.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR