OD DANAS NOVI RED VOŽNJE

Od danas je počela primena novog reda vožnje kojim su planirana 322 polaska vozova za prevoz putnika.

Kako je saopštio Srbija Voz, prema planu 14 vozova imaće polaske u međunarodnom, osam u pograničnom saobraćaju, a 107 polazaka biće za vozove iz sistema BG:VOZ.

Od planiranih međunarodnih i pograničnih vozova saobraćaće samo večernji međunarodni voz za Bar.

Polazak ka Baru iz stanice Topčider je u 21:10 časova a iz stanice Bar u 19 sati. U unutrašnjem saobraćaju predviđena su 193 polaska regionalnih i putničkih vozova.

Polazak iz Prijepolja za Beograd u 03:36 , 06:51 , 11:56

Planirani dolazsci vozova za Prijepolje 03:10, 10:27 , 19:32, 22:34.

U ovaj broj nisu uključeni vozovi na relacijama Novi Sad-Subotica-Novi Sad, Niš-Leskovac-Niš, Niš-Preševo-Niš, Niš-Prokuplje-Niš, Niš-Bela Palanka-Dimitrovgrad-Niš, koji će saobraćati do početka infrastrukturnih radova na deonicama Novi Sad-Subotica, Niš-Brestovac i Sićevo-Dimitrovgrad.

Novim redom vožnje u saobraćaj se uvodi vikend voz iz Beograd Centra za Užice u 05:52 časova, kao i iz Užica za Beograd Centar u 12:55 časova. Infrastruktura železnice Srbije saopštile su da će novi red vožnje važiti narednih godinu dana.

Toga dana i na evropskim prugama biće promenjen železnički red vožnje.

Novi red vožnje u putničkom i teretnom železničkom saobraćaju na srpskim prugama urađen je na osnovu raspoloživih infrastrukturnih kapaciteta i smernica dobijenih od jedinog prevoznika u putničkom saobraćaju Srbija Voza, kao i od 12 operatera u robnom železničkom transportu Srbija Kargo kao državni operater i 11 privatnih operatera.

Planirano da na srpskim prugama svakodnevno saobraća ukupno 322 voza za prevoz putnika.

Od tog broja, planirano je da u međunarodnom saobraćaju bude ukupno 22 voza (14 međunarodnih i osam pograničnih). Međunarodni voz koji je po dosadašnjem redu vožnje saobraćao između Novog Sada i Budimpešte, zbog planiranih radova na izgradnji pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, po novom redu vožnje saobraćaće na relaciji Subotica – Budimpešta Keleti – Subotica.

Pored toga, po novom redu vožnje uveden je još jedan par vozova između Subotice i Budimpešte. Vozovi iz Subotice za Budimpeštu polaziće u 08.02 i u 14.02 sati, a u stanici Kelebija predviđeno je presedanje putnika.

Zbog planiranih radova na niškoj pruzi, po novom redu vožnje neće biti vozova na relacijama između Topčidera i Sofije, odnosno Topčidera i Soluna.

Između Dimitrovgrada i Sofije svakodnevno će saobraćati po dva para vozova, sa polascima iz Dimitrovgrada u 11.40 i u 15.15 sati, što je jedan par vozova više u odnosu na dosadašnji red vožnje.

U unutrašnjem putničkom saobraćaju planirano je 11 daljinskih i 182 lokalna voza za prevoz putnika.

Po novom redu vožnje u unutrašnjem saobraćaju broj putničkih vozova manji je za osam na relacijama gde se u narednih godinu dana planiraju radovi: Novi Sad – Subotica, Niš – Dimitrovgrad i Niš – Brestovac.